« Žene
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SPREMNI ZA BRAK?

Saznajte jeste li stvoreni za udaju

Kako procijeniti jesmo li stvorene za udaju ili smo ipak jedne od onih koje više vole kroz život ploviti same? Postavite si ovih nekoliko pitanja i možda će vam stvari ipak biti malko jasnije

Fotografija vijesti
Više o

brak

,

muško ženski odnosi

,

muškarci i žene

,

ženidba

,

udaja

Zaboravimo na sekundu potpuno pretenciozan naslov (kojemu ipak niste mogli odoljeti, priznajte!) i zapitajmo se, sasvim ozbiljno, što zapravo neku ženu čini „materijalom" za udaju i što to uopće znači?

Da provedete mini anketu na pet različitih muškaraca i upitate ih ova pitanja, vrlo biste vjerojatno dobili pet potpuno različitih, da ne kažemo oprečnih odgovora. Vjerovali ili ne, mušarci ipak nisu svi isti i samo zbog toga što neki šonjo nije imao dovoljno hrabrosti da stavi prsten na vaš prst ne znači da onaj pravi već nakon prvog spoja neće znati da ste upravo vi žena za njega.

Kako procijeniti jesmo li stvorene za udaju ili smo ipak jedne od onih koje više vole kroz život ploviti same (što je sasvim legitiman životni izbor)? Postavite si ovih nekoliko pitanja i možda će vam stvari ipak biti malko jasnije.

Znate li (dobro) kuhati?

Prije nego počnete pisati ljutite mailove našem uredništvu zbog neskrivenog seksizma u ovom pitanju, saslušajte nas. Žene koje kuhaju, posebice one mlađe, već neko vrijeme nisu „bogomdane", budući da sve djevojke, zbog ubrzanog stila života, sve preuzimaju obvezu kuhanja u obitelji. Ne mislimo da je ovo nužno loša stvar, ali moramo biti realni i reći da je kuhanje još uvijek iznimno poželjna „karakteristika" koju muškarci traže u žena. Je li uzrok tomu još uvijek snažno patrijarhalističko društvo ili činjenica da bi većina frajera do kasnih tridesetih umrla od gladi da im mame ne kuhaju, nemamo pojma.

Jeste li obiteljski tip?

Kad bi opet provodili ovu našu imaginarnu mini anketu iz uvoda i upitali muškarce koje su najpoželjnije kvalitete koje traže u žena, velika bi većina u sam vrh zasigurno stavila „obiteljski tip" ili nešto slično tomu. Možda vaša buduća obitelj neće biti tako (pretjerano, dodali bismo) bliska kao što je to slučaj s obitelji Huxtable iz popularne serije „Cosby Show", ali sklonost mirnom i ugodnom obiteljskom druženju u orkružju toplog doma svakako mnogo govori o vašoj spremnosti za udaju i osnivanje vlastite obitelji.

Je li vam „dovoljno" dovoljno dobro?

Skromnost i spartanski pristup načelno su sasvim poželjne vrline, ali ne i u vezi. Vjerujte nam, ne postoji ništa gore od partnera koji se zadovoljava s dovoljnim. Kad traže životne partnere, i muškarci i žene traže nekoga tko će ih tjerati da budu bolji, uspješniji i sretniji, a ne samo zadovoljni i sretni onim što sad imaju. Osoba koja nema potrebu poboljšavati sebe i tjerati se na više i bolje neće to činiti niti vašoj vezi.

Činite li ga boljom osobom?

Svaki će vam stručnjak za veze reći kako partneri u ljubavnoj vezi prvenstveno moraju biti i iskreni prijatelji. Veza u kojoj ljudi nisu prijatelji svodi se samo na uživanjem u njezinim fizičkim aspektima, a to nije temelj za iole dugoročniju budućnost. Kao što za prijatelje birate ljude koji vas čine sretnijima, samopouzadnijima i sigurnijima, na isti način trebate pristupiti odabiru partnera. Ukoliko primjećujete da je vaš muškarac zbog vas postao sretnija, urednija, vrednija i pažljivija osoba, to je pouzdan znak da ste izgradili čvrste temelje za brak.

Možete li se stvarno obvezati na „zauvijek"?

Vjerovali ili ne, brojni muškarci i žene svakodnevno ulaze u raznorazne „ljubavne" veze zbog cijelog niza razloga, a neki od njih i godinama ostaju u takvim vezama, a da niti u jednom trenutku gledajući svog partnera ili partnericu ne pomisle „O Bože, pa ovo je prava stvar. To je žena/muškarac s kojim želim provesti život." Drugi će pak dati sve od sebe da se natjeraju da budu sretni i ispunjeni u vezama, ali će si tek u najintimnijim trenucima, svladani težinom vlastite savjesti, priznati kako to nije prava stvar. Ukoliko se i vi uhvatite kako smatrate da volite svog partnera, ali se ne možete čista srca zamisliti s njime u teškim životnim situacijama, to je nažalost pouzdan znak da takva veza nema trajnu budućnost.

02.11.2011. 20:19:00
Novi komentar
nužno
nužno