« Svijet
objavljeno prije 6 godina
ČINJENICE?

Saudijska Arabija i islamski terorizam

Saudijska Arabija se često dovodi u vezu s islamskim terorizmom. 15 od 19 sudionika napada u SAD-u od 11. rujna 2001. potječe iz Saudijske Arabije. No znači li to da i službeni Rijad podržava islamski terorizam?

Saudijska vojska ratuje u Jemenu
Saudijska vojska ratuje u Jemenu (Arhiva)
Više o

terorizam

,

Saudijska Arabija

,

ISIL

Američka vlada je sredinom srpnja objavila dokumente iz 2002. godine. Komisija, poznatija kao „Komisija 9/11", u jednom od svojih izvještaja je iznijela informacije o pozadini napada izvršenih 11. rujna. Međutim, neki dijelovi tog izvještaja su ostali tajna. Neslužbeno se zovu „28 stranica". Pravnici, novinari i obitelji žrtava napada se već 13 godina bore za objavljivanje tih dijelova izvještaja. Mnogi vjeruju da u dokumentima postoje dokazi da se i visokorangirani Saudijci kriju iza napada koje je izvršila Al-Kaida.

Međutim, nedavno objavljeni dokumenti to ne potvrđuju. Doduše, iz izvještaja proizlazi da su atentatori najvjerojatnije iz Saudijske Arabije dobili financijsku pomoć „od pojedinaca koji su možda u vezi sa saudijskom vladom". No saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubair takve navode oštro negira: „Saudijska Arabija pozdravlja objavljivanje 28 stranica tog izvještaja. Više puta smo tražili da se to objavi. Jasno smo istaknuli da Kraljevina Saudijska Arabija nema razloga za zabrinutost zbog objavljivanja tih informacija. Voljni smo goniti teroriste, kao i one koji ih financiraju i koji opravdavaju njihove postupke."

Objavljivanje rata islamistima

Ova izjava je ništa drugo nego objavljivanje rata saudijskim islamistima. Njima na primjer prijete stroge kazne ukoliko se uključe u sveti rat tzv. Islamske države (IS) u Siriji. S druge strane, IS je Saudijskoj Arabiji otvoreno objavio rat i u Rijadu izvršio nekoliko napada.

Ipak, u Saudijskoj Arabiji je nesumnjivo više pristalica Al-Kaide i Islamske države nego u drugim dijelovima svijeta. Osim toga, kraljevska obitelj je usko povezana s vehabizmom, konzervativnim pokretom u islamu koji je utemeljen krajem 17. i početkom 18. stoljeća upravo u Saudijskoj Arabiji. Okorjeli sljedbenici vehabizma smatraju da su šijiti otpadnici i nevjernici i o njima govore kao o „neprijateljima koji moraju biti pobijeđeni". Zbog toga se stajališta osoba odanih vehabizmu skoro i ne razlikuju od pozicija terorističkih organizacija kao što su Al-Kaida ili Islamska država.

Slično vrijedi i za saudijsko pravosuđe. Svojim protivnicima i zatvorenicima ne odrubljuju glave samo pripadnici IS-a. Saudijski sudovi, na temelju starog islamskog prava, određuju smrtne kazne čije se izvršenje obavlja sabljom.

Financijski problemi i nezaposlenost

Saudijska Arabija trenutačno gospodarski stoji na klimavim nogama. Zbog niskih cijena nafte, državni prihodi su znatno smanjeni, a nezaposlenost je u porastu. Istodobno državni izdaci ostaju ogromni. Primjerice, država subvencionira cijene benzina i plina, a za svoje državljane plaća zdravstvenu zaštitu i škole i fakultete.

Svemu tome treba dodati građanski rat u Siriji. Rijad financira grupe koje se bore protiv sirijskog diktatora Bašara al-Asada. To također košta. Zbog toga ima Saudijaca koji su protiv kraljevske obitelji, pa alternativu traže negdje drugdje, recimo kod Al-Kaide ili Islamske države.

Piše: Björn Blaschke/DW
15.08.2016. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno