« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PROBLEMI

Koliko terorizam utječe na turizam

Europa je proteklih godinu dana u strahu od terorizma. Strah je utjecao i na turizam, i dok za neke destinacije ima sve manje zanimanja, one druge imaju sve više turista

Tko gubi, a tko dobiva?
Tko gubi, a tko dobiva? (Shutterstock)
Više o

turizam

,

terorizam

,

Europa

Od Pariza, preko Nice, Bruxellesa do Ansbacha u Njemačkoj. Sjevernu Europu ove godine potresaju brutalne fotografije. Europski lideri šalju poruke zajedništva.

"Jasno je da moramo učiniti sve kako bi se zaštitili od terorizma", kaže Francois Hollande, predsjednik Francuske.

"Uvjerena sam da ćemo, usprkos teškoćama, iz ove borbe izaći kao pobjednici", poručila je ranije njemačka kancelarka Angela Merkel.

Usprkos ovim riječma, strah je sve prisutniji na Starom kontinentu. Kada su u pitanju putovanja. Uzmimo Veliku Britaniju za primjer. Prema navodima udruge britanskih turističkih agencija, ljubitelji sunca žele se osjećati sigurno. Putovanja u Tunis, gdje se teroristički napad dogodio na plaži, smanjena su za 90 posto u odnosu na prošlu godinu. Egipat za 70, a Turska, u kojoj je nedavno pokušan puč, za 30 posto.

"Drastično se promijenio način na koji ljudi biraju destinacije. Ne žele na istočni Mediteran, kao što je Turska, ili u Egipat ili u Tunis, radije su za višegodišnje favorite", navodi Sean Tipton iz Asocijacije britanskih turističkih agencija.

Britanski turisti više se okreću suncui moru koje pronalaze u Španjolskoj i Portugalu. U prvoj polovici ove godine, Španjolsku je posjetilo skoro 33 milijuna stranih turista. To je porast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

"S obzirom na sve što se događa u svijetu mislim da je pametno birati manje opasna mjesta. Do Portugala se sigurno stiže, daleko je mirnije, a igra se i golf", kaže britanski turist.

I dok su neki na dobitku zbog napada u Europi ili zbog Brexita, drugi, posebno europske aviokompanije, na velikom su gubitku.

Vrijednosti dionica easyJeta na burzi su pale za 43 posto od početka godine.

Teroristički napadi, za sada, nisu turiste potpuno odvratili od putovanja, ali su svakako utjecali na odabir destinacija. I za mnoge građane Europe sigurnost je postala ključni faktor.

16.08.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno