« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MISTERIJ

Saturnovi prstenovi su ostaci ogromnog mjeseca

Znanstvenici su odbacili teoriju o koliziji kometa sa Saturnovim prirodnim satelitom i okrenuli se tezi o velikom mjesecu

Saturn
Saturn (Wikipedia)
Više o

istraživanje svemira

,

Saturn

,

Cassini

,

prstenovi Saturna

Prstenovi Saturna ubrajaju se među najfascinantnije tajne Sunčevog sustava. Najnovije spoznaje upućuju na to da se radi o ostacima ogromnog mjeseca koji se svojedobno previše približio Saturnu i raspao. "Razbijen materijal" počeo je u obliku čestica kružiti oko planeta, piše časopis Nature.

Znanstvenici su do sada smatrali da su prstenovi nastali nakon kolizije manjeg mjeseca s kometom. "Moramo odbaciti postojeće teze jer bi u tom slučaju došlo do mješavine kamena i leda, a ne do pretežno ledenog sastava kakvog danas poznajemo", tvrdi autor Robert Canup.

Dok Jupiter ima četiri velika mjeseca, oko Saturna kruži samo jedan koji je usporediv s njihovom veličinom - Titan. Canup smatra da je i Saturn oko sebe nekoć imao velike satelite koji su upali u nisku orbitu gdje ih je rastrgala plimna sila planeta.

"Kada se posljednji veliki satelit približio Saturnu, njegove su sile odvojile vanjske ledene slojeve, a središnji dio je pao na površinu. Dio tih ledenih čestica danas se nalazi na manjim prirodnim satelitima, dok se ostatak formirao u prstenove", objašnjava Canup.

Znanstvenici se nadaju da će im nove podatke o Saturnu poslati sonda Cassini koja bi trebala utvrditi masu prstenova te točan udio leda što će omogućiti bolju procjenu njihove starosti i podrijetla.

14.12.2010. 07:44:00
Novi komentar
nužno
nužno