« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ANKETE

Sarah Palin iza Obame po izbornim izgledima za 2012.

Unatoč stalnoj medijskoj prisutnosti ove jeseni, Palin se suočava sa sve većim protivljenjem njezinoj mogućoj kandidaturi

Sarah Palin
Sarah Palin (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Sarah Palin

,

kandidatura

Sarah Palin odigrala je značajnu ulogu u definiranju politike Republikanske stranke u ovoj godini, ali se još uvijek suočava s velikim preprekama ako se odluči uključiti u utrku za predsjedničke izbore u SAD-u 2012., pokazuje anketa The Washington Posta i ABC Newsa objavljena u petak. Šest od 10 birača je kazalo da ne bi ni razmotrili glasovanje za bivšu guvernerku Aljaske, ako ona krene u utrku za Bijelu kuću, a u hipotetičkom ogledu s Obamom 2012. osvojila bi 40 posto glasova, prema 53 posto za Obamu.

Unatoč stalnoj medijskoj prisutnosti ove jeseni, sudjelovanja u kampanji za kongresne izbore i njezinom 'reality TV showu' "Sarah Palin's Alaska", Palin se suočava sa sve većim protivljenjem njezinoj mogućoj kandidaturi. Samo osam posto svih registriranih birača kazalo je da će definitivno glasovati za Palin za predsjednicu, dok 31 posto kaže kako bi to razmotrili. Ukupno, 59 posto Amerikanaca kaže da neće glasovati za nju, dok je u studenom 2009. tako odgovorilo 53 posto ispitanih.

Čak i među republikancima, 29 posto je izjavilo da ne bi podržalo njezinu kandidaturu. Palin najviše potpore ima kod republikanskih žena i konzervativnih republikanaca. Među neovisnim biračima 62 posto kaže da sigurno neće glasovati za nju. Istraživanje je pokazalo da je i Obamina privlačnost za birače ograničena, jer 44 posto birača kaže da ne bi ni razmotrilo glasovanje za njega 2012., dok je samo 25 posto definitivno za njega. Među neovisnim biračima, 40 posto kažu da neće glasovati za Obamu, 36 posto kaže da će ga uzeti u obzir, a 21 posto kaže da će ga sigurno podržati.

U istraživanju su razmatrani i izgledi gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga kao neovisnog kandidata za predsjednika u 2012. Samo 2 posto registriranih birača je reklo da će ga definitivno podržati, još 45 posto je reklo da će razmisliti o tome, a 43 posto je kazalo da sigurno neće glasovati za njega. Anketa je provedena telefonski od 9. do 12. prosinca na nacionalnom uzorku od 1.001 odraslih osoba, a ima marginu pogreške od plus ili minus 3,5 posto. Palin je u intervjuu za ABC News, emitiranom u petak, kazala da "uz molitve razmatra" kandidaturu za predsjednika u 2012. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 23:21:00
Novi komentar
nužno
nužno