« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
LOŠE

Santa A-68 odvojila se od Larsena B i krenula u Atlantik

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja

Gigantska santa kreće prema južnom Atlantiku
Gigantska santa kreće prema južnom Atlantiku (Shutterstock)
Više o

A-68

,

Weddellovo more

,

Larsen B

Santa A-68, površine oko 6 tisuća četvornih kilometara odvojila se od ledene ploče Larsen na Antarktici i ušla u Weddellovo more, pokazuju najnovije satelitske snimke.

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njezina južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvidjeti dokud će stići A-68 koji se na rubovima već poćinje raspadati.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajni "ledeni otoci".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njezine strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.

Antarktika ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluotoku koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su znanstvenici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija.

24.09.2017. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno