« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
CIRKUS

Sanja Bilač spasila Kerumu fotelju

Da su se tri HDZ-ova vijećnika vratila na glasanje, raspisao bi se referendum za smjenu gradonačelnika Željka Keruma

Sanja Bilač je (ne)svjesno spasila Keruma
Sanja Bilač je (ne)svjesno spasila Keruma (Arhiva)
Više o

referendum

,

HDZ

,

SDP

,

Željko Kerum

,

HGS

,

gradsko vijeće split

,

Sanja Bilač

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj tematskoj sjednici o nedavnome snježnom nevremenu u tome gradu nije prihvatilo prijedlog zaključka devet vijećnika da se raspiše referendum za smjenu gradonačelnika Željka Keruma i njegovih zamjenika zbog nepripremljenosti gradskih vlasti za vremenske neprilike.

Protiv tog prijedloga zaključka bilo je deset od 20 nazočnih vijećnika, a za nj je bila potrebna natpolovična većina, to jest 13 od 25 vijećnika, koliko ih ima splitsko Gradsko vijeće.

Na glasovanju nije bilo troje vijećnika HDZ-a koji su prije napustili sjednicu jer je HDZ-ovoj vijećnici Sanji Bilač onemogućeno da predloži dopunu dnevnog reda kojom je, kako je objasnila novinarima, željela zatražiti ostavku Nevenke Bečić.

Bilač je nakon napuštanja sjednice izjavila novinarima da će se na nju vratiti kako bi glasovala, no to nije dogodilo niti su se vratila preostala dva HDZ-ova vijećnika.

Nevenka Bečić rekla je prije glasovanja kako je jutros dobila zahtjev koji je potpisalo devet vijećnika (SDP-a i HNS-a te neovisni vijećnici Igor Boraska i Luka Roguljić), a kojim se traži da se prihvati zaključak o raspisivanju referenduma za smjenu gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika. Po njezinim riječima, potpisnici su ispunili uvjet da je za takav zahtjev potrebna najmanje jedna trećina potpisa od ukupno 25 vijećnika, ali, dodala je, takav se zaključak danas ne može prihvatiti jer bi to, po njezinu tumačenju, bilo nezakonito.

"Morate najprije dokazati da je gradonačelnik svojim djelovanjem načinio štetu od jedan posto gradskoga godišnjeg proračuna ili najmanje 500.000 kuna", rekla je Bečić. Po njezinu tumačenju, Gradsko vijeće može pokrenuti gradonačelnikovo razrješenje, ali po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi za to najprije treba utvrditi da je nanio štetu od jedan posto godišnjega gradskog proračuna ili najmanje 500.000 kuna.

Nevenka Bečić prihvatila je prijedlog neovisne vijećnice Ljubice Vrdoljak, koja podupire Kerumov vladajući HGS, da se danas ipak glasuje o prijedlogu devet vijećnika jer, kako je rekla Ljubica Vrdoljak, takav prijedlog neće proći jer je potrebno 13 glasova, a vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu.

Tijekom višesatne i povremeno burne sjednice SDP-ov vijećnik Marin Jurjević obrušio se na neovisnu vijećnicu Milicu Cipci i novinare, posebice na "Slobodnu Dalmaciju" koja je danas objavila intervju s njom pod naslovom "Jurjević me nagovorio na koaliciju s Kerumom".

Jurjević je rekao kako je razgovarao s Milicom Cipci, ali je nije nagovarao na koaliciju s Kerumom, dodajući da će ona, ali i "Slobodna Dalmacija", koja je stavila takav naslov, morati to dokazati i na sudu.

Rekao je kako se u intervjuu spominje da je on Milici Cipci rekao da na gradskoj razini u Splitu treba postupiti "kao Srbi i Cigani na razini države", a to nije njegov rječnik. Ustvrdio je kako takvim napisima pridonose i korumpirani novinari.

"Od korumpiranih političara gori su korumpirani novinari", rekao je Jurjević i dodao da i jedni i drugi potkopavaju ovo društvo. Zapitao se tko se više može boriti protiv naručenih tekstova.

Milica Cipci uzvratila je kako ona u tom intervjuu nije rekla ono što piše u naslovu. "Jurjević mi je jednom rekao da - ako hoću ostvariti svoj program - moram biti s vlašću, ali nije me ništa nagovorio", rekla je Cipci.

Jurjević je također zamjerio vijećnici HDZ-a Sanji Bilač što u svojim izjavama proziva predsjednicu Gradskog vijeća Nevenku Bečić da je nekompetentna voditi to vijeće jer nema završen fakultet.

"Po toj logici splitsko Gradsko vijeće ne bi mogli voditi ni Willy Brandt, Miroslav Krleža, Bill Gates ili Tolstoj jer ni oni nisu završili fakultet", rekao je Jurjević, na što mu je Kerum odgovorio: "Jurjeviću, mogao si mene spomenuti jer ni ja nemam fakultet, a zaposlio sam više tisuća ljudi."

U raspravi o nedavnim snježnim oborinama oporbeni su vijećnici optuživali Keruma i njegove suradnike za 900 ozlijeđenih u padu na snijegu i poledici zbog neočišćenoga snijega, što su oni opovrgavali.

Vijećnica SDP-a Aida Batarelo zamjerila je Kerumu i Nevenki Bečić da su svojim izjavama o snježnim oborinama "uvrijedili grad Split".

Dogradonačelnik Jure Šundov u svojim je raspravama branio gradonačelnika Keruma ističući da je on za Split učinio mnoge dobre stvari, ali se o tome u javnosti ne govori.

"Split nije grad vic, ali netko ga želi napraviti gradom vicom", ustvrdio je Šundov.

12.03.2012. 17:01:25
Novi komentar
nužno
nužno