« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ružičaste naočale

Sanader opet živi u nekoj drugoj zemlji

Masakr HDZ-ovih kandidata u velikim gradovima po Sanaderu je pobjeda?

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Branimir Glavaš

,

Ivo Sanader

,

lokalni izbori

,

Vladimir Šišljagić

,

Vladina politika

S jakim i čvrstim argumentima može se reći da je HDZ pobjednik lokalnih izbora, a takav rezultat potvrda je i dobre politike koalicije na državnoj razini, ocijenio je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, u stanci sjednice stranačkog Predsjedništva, koje je danas analiziralo rezultate izbora.

"Da su danas parlamentarni izbori HDZ i partneri bi dobili više nego 2007.", ustvrdio je Sanader.

Istaknuo je da su nakon prvog mandata, naši načelnici, gradonačelnici i župani uglavnom potvrdili svoje pozicije, a negdje su dobili i više, što potvrđuje da su dobro radili u posljednje četiri godine.

Izbore je protumačio i kao test politike Vlade i vladajuće koalicije, a iz rezultata HDZ-a i koalicijskih partnera iščitava potvrdu takve politike.

"Atmosfera u HDZ-u i partnerskim strankama svjedoči da smo u politici zato da rješavamo krizu i da se borimo protiv nje", kazao je Sanader, ocijenivši da "nema mjesta trijumfalizmu, ali ima za zadovoljstvo".

Podsjetio je da su se izbori odvijali u po HDZ nepovoljnim okolnostima ekonomske krize, neprincipijelne slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora te "tobožnjih afera i po tajmingu apsolutno neprihvatljive presude protiv Branimira Glavaša".

Naglasio je da se nitko iz Vlade ni HDZ-a nije miješao u proces protiv Glavaša, ali i ponovio da se pravosuđe nije smjelo miješati u političku borbu, a da je to učinilo presudom Glavašu usred izborne kampanje.

Odbacio je Glavaševe tvrdnje da je riječ o politički montiranom procesu, ocijenivši da Glavaš time pokušava skrenuti pozornost s činjenice da je osuđen u prvom stupnju i da treba čekati pravomoćnu presudu.

"To je demonska laž, sve što su Glavaš i Vladimir Šišljagić govorili. Ni Šeks ni ja ni nitko iz Vlade nema ništa s tim procesom", rekao je Sanader.

Pobjedu HDZ-ova gradonačelničkog kandidata u Našicama u prvom krugu protumačio je kao dokaz da je "afera kamioni" protiv Berislava Rončevića izmišljena.

Sanader je najavio da će odluku o tome koga će HDZ-ovi birači podržati u sredinama u kojima stranački kandidati nisu prošli u drugi krug prepustiti stranačkim ograncima.

Jasenu Mesiću i Vesni Buterin čestitao je na ostvarenim rezultatima, ističući kako je siguran da su oni budući gradonačelnici Zagreba i Rijeke.

Sanader je siguran i da će Dubravka Šuica u drugom krugu dobiti još jedan gradonačelnički mandat u Dubrovniku, a za kandidata za splitskog gradonačelnika Ivana Kureta kazao je kako se sam isključio iz politike za iduće četiri godine, odlučivši da se neće kandidirati u gradsko vijeće.

Uvjeren je, međutim, da su i rezultati u Splitu pokazali HDZ-ovu snagu. "HDZ-ovi birači ponovno su birali, jer bez HDZ-ovih birača Kerum ne bi dobio izbore", kazao je.

Upitan kako tumači činjenicu da HDZ "ne nalazi jezik za urbane sredine", Sanader je kazao kako bi pobjeda HDZ-a i u velikim gradovima bila jednoumlje. "Zašto isticati samo one gradove u kojima nismo ni imali većinu", dodao je.

Sanader je potvrdio i da je namjerno ponovio kampanju kakvu je vodio na parlamentarnim izborima 2007., a u kojoj je biračima poručivao da je glas za SDP glas protiv vjeronauka u školama, Hrvata u dijaspori i BiH.

"Namjerno sam to učinio, a rezultat je pokazao da smo bili u pravu", kazao je Sanader. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 14:28:05
Novi komentar
nužno
nužno