« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
INFOGRAFIKA

Samsung - 18 godina rada na poboljšavanju kamera

U rujnu prošle godine, Galaxy Note 8 postao je prvi Samsungov pametan telefon s vlastitim sustavom dual kamera koji nudi nove načine snimanja kao što su Live Focus, 2x optički zoom.

Samsungove kamere su već punoljetne
Samsungove kamere su već punoljetne (Samsung)
Više o

Samsung

,

kamere

,

pametni telefoni

Samsung je objavio sažetak 18-godišnjeg procesa poboljšanja kamera na mobilnim telefonima.

Prvi integrirani mobitel s kamerom SCH-V200 je pokrenut u Koreji 2000. godine. Omogućavao je korisnicima pohranu do 20 slika pri razlučivosti od 0,11 MP. Fotografije se nisu mogle pregledavati na uređaju već samo povezane s računalom. Dvije godine kasnije, predstavili su SCH-X590 preklopni mobitel s kamerom koji je bila ugrađena u zglob zaslona. Ovo rješenje omogućavalo je slobodnu rotaciju kamere između prednje i stražnje strane. Dakle, mogla je uhvatiti i selfije. 2003. godine tvrtka je plasirala na tržište fiksni telefon s vodoravnim okretnim zaslonom (SCH-V420), što predstavlja novi korak u mobilnoj industriji hardvera.

Potom 2010. godine nastupa nova era Galaxy S pametnih telefona s zaslonom osjetljivim na dodir. Donosi različite načine snimanja kao što su Panorama ili Stop Motion. Galaxy S3 odlikuje kontinuirani način snimanja ( do 20 uzastopnih slika). Slijedi Galaxy S4 Zoom sa 16 MP senzorom i 10x optičkim zumom. Galaxy S5 iz 2015. pruža iznimno brzu autofokus, u 0,3 sekunde i HDR u stvarnom vremenu. Galaxy S7 opremljen je Dual Pixel tehnologijom koja poboljšava točnost i brzinu automatskog izoštravanja pri snimanju videozapisa.

U rujnu prošle godine, Galaxy Note 8 postao je prvi Samsungov pametan telefon s vlastitim sustavom dual kamera koji nudi nove načine snimanja kao što su Live Focus, 2x optički zoom. Ovih dana postali su dostupni za kupnju Galaxy S9 i S9 + , koji prvi na svijetu donosi sustav kamere s promjenjivim otvorom od f / 1,5 do f / 2.4. Kako promjenjiv otvor blende utječe na kvalitetu slike?

Veliki otvor blende čini kameru boljom osobito za snimanje noću jer donosi veću količinu svjetla koja ulazi u senzor. Time postaje manje iskrivljena, ima više pojedinosti i detalji su oštriji. Međutim, veliki otvor blende nije uvijek dobar jer previše svjetlosti na senzoru ponekad čini da slika ne nije najoštrija i gube se detalji. Promjenjiv otvor omogućava prilagodbu pod različitim uvjetima osvjetljenja.

Pod punim svjetlosnim uvjetima u automatskom načinu rada uređaj gotovo uvijek odabire otvor blende f / 2,4 i pokazuje izvrsne rezultate u smislu oštrine. Kada je izrazito loše svjetlo u okolini automatske postavke najčešće odabiru otvor na f / 1,5 za „čišćenje objekta", i naglašavanje subjekta. Osim toga, u nekim drugim uvjetima snimanja, kamera automatski odabire odgovarajući otvor za postizanje najbolje kvalitete slike. Također korisnici mogu aktivno prilagoditi otvor u profesionalnom načinu snimanja kako bi postigli najbolju sliku.  

 

Piše: Sanja Ledinek
25.03.2018. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno