objavljeno 25.03.2018. 09:31:00
INFOGRAFIKA

Samsung - 18 godina rada na poboljšavanju kamera

U rujnu prošle godine, Galaxy Note 8 postao je prvi Samsungov pametan telefon s vlastitim sustavom dual kamera koji nudi nove načine snimanja kao što su Live Focus, 2x optički zoom.

Samsungove kamere su već punoljetne
Samsungove kamere su već punoljetne (Samsung)

Samsung je objavio sažetak 18-godišnjeg procesa poboljšanja kamera na mobilnim telefonima.

Prvi integrirani mobitel s kamerom SCH-V200 je pokrenut u Koreji 2000. godine. Omogućavao je korisnicima pohranu do 20 slika pri razlučivosti od 0,11 MP. Fotografije se nisu mogle pregledavati na uređaju već samo povezane s računalom. Dvije godine kasnije, predstavili su SCH-X590 preklopni mobitel s kamerom koji je bila ugrađena u zglob zaslona. Ovo rješenje omogućavalo je slobodnu rotaciju kamere između prednje i stražnje strane. Dakle, mogla je uhvatiti i selfije. 2003. godine tvrtka je plasirala na tržište fiksni telefon s vodoravnim okretnim zaslonom (SCH-V420), što predstavlja novi korak u mobilnoj industriji hardvera.

Potom 2010. godine nastupa nova era Galaxy S pametnih telefona s zaslonom osjetljivim na dodir. Donosi različite načine snimanja kao što su Panorama ili Stop Motion. Galaxy S3 odlikuje kontinuirani način snimanja ( do 20 uzastopnih slika). Slijedi Galaxy S4 Zoom sa 16 MP senzorom i 10x optičkim zumom. Galaxy S5 iz 2015. pruža iznimno brzu autofokus, u 0,3 sekunde i HDR u stvarnom vremenu. Galaxy S7 opremljen je Dual Pixel tehnologijom koja poboljšava točnost i brzinu automatskog izoštravanja pri snimanju videozapisa.

U rujnu prošle godine, Galaxy Note 8 postao je prvi Samsungov pametan telefon s vlastitim sustavom dual kamera koji nudi nove načine snimanja kao što su Live Focus, 2x optički zoom. Ovih dana postali su dostupni za kupnju Galaxy S9 i S9 + , koji prvi na svijetu donosi sustav kamere s promjenjivim otvorom od f / 1,5 do f / 2.4. Kako promjenjiv otvor blende utječe na kvalitetu slike?

Veliki otvor blende čini kameru boljom osobito za snimanje noću jer donosi veću količinu svjetla koja ulazi u senzor. Time postaje manje iskrivljena, ima više pojedinosti i detalji su oštriji. Međutim, veliki otvor blende nije uvijek dobar jer previše svjetlosti na senzoru ponekad čini da slika ne nije najoštrija i gube se detalji. Promjenjiv otvor omogućava prilagodbu pod različitim uvjetima osvjetljenja.

Pod punim svjetlosnim uvjetima u automatskom načinu rada uređaj gotovo uvijek odabire otvor blende f / 2,4 i pokazuje izvrsne rezultate u smislu oštrine. Kada je izrazito loše svjetlo u okolini automatske postavke najčešće odabiru otvor na f / 1,5 za „čišćenje objekta", i naglašavanje subjekta. Osim toga, u nekim drugim uvjetima snimanja, kamera automatski odabire odgovarajući otvor za postizanje najbolje kvalitete slike. Također korisnici mogu aktivno prilagoditi otvor u profesionalnom načinu snimanja kako bi postigli najbolju sliku.  

 

Piše: Sanja Ledinek
25.03.2018. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/samsung-18-godina-rada-na-poboljsavanju-kamera/111088/