« Život
objavljeno prije 6 godina
ZANIMLJIVO!

Samozapošljavanje – način da budemo zadovoljniji poslom i životom

Osobe koje su sam svoj šef cijene svoju autonomiju, imaju više mjesta za inovativnosti i izražavanja vlastitih stavova, mogu utjecati na ciljane skupine i konkurirati s drugim tvrtkama ili ljudima

Radite sami!
Radite sami! (Pixabay)
Više o

posao

,

samozapošljavanje

Unatoč tome što tako zvuči, biti sam svoj šef nije lako. Ipak, omogućuje nam da budemo zadovoljniji. Barem tako tvrde psiholozi sa sveučilišta u Sheffieldu i Exeteru, koji su otkrili da samozapošljavanje omogućuje veće zadovoljstvo prilikom obavljanja posla i rješavanju problema, nego kada sve te stresne stvari moramo raditi za drugoga gazdu.

Online upitnikom psiholozi su ispitali 4 855 zaposlenika u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Australiji te na Novom Zelandu o tome što vole ili ne vole u svojem poslu.

Sudionici su se u većini bavili maloprodajom, financijama, kompjuterskim znanostima, edukacijom i zdravstvom. Samo 7% njih radilo je u vladinim agencijama.

Studija objavljena u časopisu Work, Employment and Society, otkrila je da su osobe koje se samozapošljavaju puno sretnije od onih koji rade za nekoga drugoga iako imaju puno više obaveza, često i dulje radno vrijeme, veću odgovornost i radno mjesto koje im nije osigurano. Među onima koji rade za dugog šefa, sretniji su oni koji imaju mogućnosti i prilike napredovati.

Osobe koje su sam svoj šef cijene svoju autonomiju, imaju više mjesta za inovativnosti i izražavanja vlastitih stavova, mogu utjecati na ciljane skupine i konkurirati s drugim tvrtkama ili ljudima. Prema prikupljenim rezultatima, pozitivnu stranu vide u tome što ovise sami o sebi, kreću se u kompetitivnom okruženju i obavljaju zahtjevnije zadatke.

Ono što nemaju je pomoć kolega i pristup mrežama i izvorima koji su inače dostupni u radu veće skupine ljudi ili timova unutar tvrtke.

Problem koji danas radnici u tvrtkama najčešće imaju jest ili premala plaća ili nemogućnost samoizražavanja - moraju slijediti nečije upute i nemaju priliku promicati vlastite ideje. Iz tog se razloga gubi motiviranost i raste averzija prema nametnutim obvezama.

„Ako radimo sami za sebe, brusimo svoje vještine i pritom ne pitamo koliko je sati. Zadovoljni smo poslom i životom", tvrde psiholozi na temelju upitnika.

Piše: Andrea Holi
27.04.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno