objavljeno 27.04.2018. 13:01:00
ZANIMLJIVO!

Samozapošljavanje – način da budemo zadovoljniji poslom i životom

Osobe koje su sam svoj šef cijene svoju autonomiju, imaju više mjesta za inovativnosti i izražavanja vlastitih stavova, mogu utjecati na ciljane skupine i konkurirati s drugim tvrtkama ili ljudima

Radite sami!
Radite sami! (Pixabay)

Unatoč tome što tako zvuči, biti sam svoj šef nije lako. Ipak, omogućuje nam da budemo zadovoljniji. Barem tako tvrde psiholozi sa sveučilišta u Sheffieldu i Exeteru, koji su otkrili da samozapošljavanje omogućuje veće zadovoljstvo prilikom obavljanja posla i rješavanju problema, nego kada sve te stresne stvari moramo raditi za drugoga gazdu.

Online upitnikom psiholozi su ispitali 4 855 zaposlenika u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Australiji te na Novom Zelandu o tome što vole ili ne vole u svojem poslu.

Sudionici su se u većini bavili maloprodajom, financijama, kompjuterskim znanostima, edukacijom i zdravstvom. Samo 7% njih radilo je u vladinim agencijama.

Studija objavljena u časopisu Work, Employment and Society, otkrila je da su osobe koje se samozapošljavaju puno sretnije od onih koji rade za nekoga drugoga iako imaju puno više obaveza, često i dulje radno vrijeme, veću odgovornost i radno mjesto koje im nije osigurano. Među onima koji rade za dugog šefa, sretniji su oni koji imaju mogućnosti i prilike napredovati.

Osobe koje su sam svoj šef cijene svoju autonomiju, imaju više mjesta za inovativnosti i izražavanja vlastitih stavova, mogu utjecati na ciljane skupine i konkurirati s drugim tvrtkama ili ljudima. Prema prikupljenim rezultatima, pozitivnu stranu vide u tome što ovise sami o sebi, kreću se u kompetitivnom okruženju i obavljaju zahtjevnije zadatke.

Ono što nemaju je pomoć kolega i pristup mrežama i izvorima koji su inače dostupni u radu veće skupine ljudi ili timova unutar tvrtke.

Problem koji danas radnici u tvrtkama najčešće imaju jest ili premala plaća ili nemogućnost samoizražavanja - moraju slijediti nečije upute i nemaju priliku promicati vlastite ideje. Iz tog se razloga gubi motiviranost i raste averzija prema nametnutim obvezama.

„Ako radimo sami za sebe, brusimo svoje vještine i pritom ne pitamo koliko je sati. Zadovoljni smo poslom i životom", tvrde psiholozi na temelju upitnika.

Piše: Andrea Holi
27.04.2018. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/samozaposljavanje-nacin-da-budemo-zadovoljniji-poslom-i-zivotom/111781/