« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZNATE LI?

Samo dvije kobasice tjedno - nisu dobre za vas

Konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno može znatno povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti, tvrde kanadski znanstvenici

Znamo da volite, ali...
Znamo da volite, ali... (Arhiva)
Više o

bolesti srca

,

kobasice

Kobasice su super, pogotovo ako su domaće... ili nisu? Na žalost svih ljubitelja suhog mesa, morat ćemo vas razočarati - nisu zdrave za vas, čak i ako jedete samo dvije tjedno.

Naime, kako je riječ o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili dodavanjem konzervansa.

Istraživanjem smo otkrili da konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso.

To je rekla glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu.

Pojasnila je da je to ekvivalent dvjema kobasicama tjedno.

Mashid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21 zemlje. Podatke su prikupljali i pratili deset godina.

Pomalo iznenađujuće, studija je pokazala i da je konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici napominju da je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da su dobiveni podaci rezultat načina na koji su ispitanici ispunjavali upitnike o prehrani i o mogućim pogreškama koje se pritom javljaju, a riječ je o precjenjivanju ili podcjenjivanju količine konzumiranih mesnih prerađevina.

08.04.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.04.2021. 18:17
    otrov
Novi komentar
nužno
nužno