« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Šahtar osvojio kup UEFA

Darijo Srna podigao pehar pobjednika kupa UEFE po posljednji put

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Darijo Srna

,

Srna Šahtar

,

finale kupa UEFA

,

Šahtar Werder

Posljednje, 38. izdanje nogometnog Kupa Uefa pripalo je nogometašima Šahtara koji su u finalnom susretu odigranom u Istanbulu na Sukru Saracoglu stadionu nakon produžetaka pobijedili Werder 2:1 (1:1).

Pogotke za Šahtar postigli su Luiz Adriano (25) i Jadson (97), dok je strijelac za Werder bio Naldo (35). Hrvatski reprezentativac Darijo Srna bio je među najboljim igračima u pobjedničkim redovima, a nakon njegove asistencije Jadson je postigao pobjednički pogodak. Srna je tako postao šesti hrvatski igrač koji je osvojio Kup Uefa, ali i prvi koji je pokal podigao kao kapetan pobjedničke momčadi.

Jurica Vranješ nije ulazio u igru i utakmicu je pratio s Werderove klupe za pričuve.

Od sljedeće sezone Kup Uefa će zamijeniti Uefa Europska liga, a Šahtar je postao 25. i posljednji klub koji se upisao na listu pobjednika.

ŠAHTAR - WERDER 2:1

ISTANBUKL. Stadion Sukru Saracoglu - 55.000 gledatelja; Sudac: Luis Medina Cantalejo (Špa);

Strijelci: 1:0 Luiz Adriano (25), 1:1 Naldo (35), 2:1 Jadson (97)

Žuti kartoni: Srna, Lewandowski, Ilsinho / Frings, Fritz, Tziolis, Boenisch

Crveni katoni:

ŠAHTAR: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinski, Rat - Lewandowski, Fernandinho - Ilsinho (od 99. Gai), Jadson (od 112. Duljaj), Willian - Luiz Adriano (od 89. Glatki)

WERDER: Wiese - Fritz (od 95. Pasanen), Proedl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (od 102. Tziolis), Frings, Baumann, Ozil - Rosenberg (od 78. Hunt), Pizarro

Šahtar je daleko bolje otvorio utakmicu. Ukrajinski sastav je bio agresivniji i aktivniji i u početnim minutama Werder je bio zbijen na svoju polovicu terena. Prvu pravu priliku Šahtar je imao već u šestoj minuti kada je Luiz Adriano pucao kraj gola. Nakon 20-tak minuta traženja, Werder je polako uspostavio ravnotežu, no u 26. minuti njemačka obrana je bila nepažljiva što je iskoristio Adriano i nakon sjajne asistencije Rata izbio pred Wiesea i majstorski ga svladao.

Deset minuta kasnije Werder je izjednačio. Naldo je izveo slobodni udarac sa 25 metara, a Pjatov je slabo reagirao i praktički sam ugurao loptu u mrežu. Šokirani Ukrajinci mogli su tri minute kasnije primiti još jedan pogodak. Pjatov je na ubačaj sa strane izletio u prazno, no Pizarro nije iskoristio njegov poklon.

Šahtar je i drugi dio utakmice otvorio bolje. Pokušao je pritiskom i agresijom na brzinu slomiti Werder, no njemački sastav je vrlo brzo posložio kockice i do kraja regularnog dijela utakmice gledali smo ravnopravnu igru u kojoj nije bilo pogodaka. Najbolju priliku u drugom dijelu imao je Claudio Pizarro, no njegov udarac glavom u 78. minuti Pjatov je sjajno obranio.

Na početku produžetaka Šahtar je podigao ritam igre i rizik se isplatio u 97. minuti kada je Jadson nakon asistencije Srne prizemnim udarcem s deset metara njemačkog vratara. Točku na i Šahatar je mogao staviti u posljednjoj minuti prvog produžetka, no Willian je u izglednoj prilici loše reagirao. U posljednjih 15 minuta Werder je pritiskao, trudio se, čak je uspio postići pogodak u 119. minuti, no španjolski sudac je poništio gol zbog prekršaja Pizarra u napadu. (hina/metro-portal)

 

21.05.2009. 00:30:08
Novi komentar
nužno
nužno