objavljeno 21.05.2009. 00:30:08

Šahtar osvojio kup UEFA

Darijo Srna podigao pehar pobjednika kupa UEFE po posljednji put

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Posljednje, 38. izdanje nogometnog Kupa Uefa pripalo je nogometašima Šahtara koji su u finalnom susretu odigranom u Istanbulu na Sukru Saracoglu stadionu nakon produžetaka pobijedili Werder 2:1 (1:1).

Pogotke za Šahtar postigli su Luiz Adriano (25) i Jadson (97), dok je strijelac za Werder bio Naldo (35). Hrvatski reprezentativac Darijo Srna bio je među najboljim igračima u pobjedničkim redovima, a nakon njegove asistencije Jadson je postigao pobjednički pogodak. Srna je tako postao šesti hrvatski igrač koji je osvojio Kup Uefa, ali i prvi koji je pokal podigao kao kapetan pobjedničke momčadi.

Jurica Vranješ nije ulazio u igru i utakmicu je pratio s Werderove klupe za pričuve.

Od sljedeće sezone Kup Uefa će zamijeniti Uefa Europska liga, a Šahtar je postao 25. i posljednji klub koji se upisao na listu pobjednika.

ŠAHTAR - WERDER 2:1

ISTANBUKL. Stadion Sukru Saracoglu - 55.000 gledatelja; Sudac: Luis Medina Cantalejo (Špa);

Strijelci: 1:0 Luiz Adriano (25), 1:1 Naldo (35), 2:1 Jadson (97)

Žuti kartoni: Srna, Lewandowski, Ilsinho / Frings, Fritz, Tziolis, Boenisch

Crveni katoni:

ŠAHTAR: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinski, Rat - Lewandowski, Fernandinho - Ilsinho (od 99. Gai), Jadson (od 112. Duljaj), Willian - Luiz Adriano (od 89. Glatki)

WERDER: Wiese - Fritz (od 95. Pasanen), Proedl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (od 102. Tziolis), Frings, Baumann, Ozil - Rosenberg (od 78. Hunt), Pizarro

Šahtar je daleko bolje otvorio utakmicu. Ukrajinski sastav je bio agresivniji i aktivniji i u početnim minutama Werder je bio zbijen na svoju polovicu terena. Prvu pravu priliku Šahtar je imao već u šestoj minuti kada je Luiz Adriano pucao kraj gola. Nakon 20-tak minuta traženja, Werder je polako uspostavio ravnotežu, no u 26. minuti njemačka obrana je bila nepažljiva što je iskoristio Adriano i nakon sjajne asistencije Rata izbio pred Wiesea i majstorski ga svladao.

Deset minuta kasnije Werder je izjednačio. Naldo je izveo slobodni udarac sa 25 metara, a Pjatov je slabo reagirao i praktički sam ugurao loptu u mrežu. Šokirani Ukrajinci mogli su tri minute kasnije primiti još jedan pogodak. Pjatov je na ubačaj sa strane izletio u prazno, no Pizarro nije iskoristio njegov poklon.

Šahtar je i drugi dio utakmice otvorio bolje. Pokušao je pritiskom i agresijom na brzinu slomiti Werder, no njemački sastav je vrlo brzo posložio kockice i do kraja regularnog dijela utakmice gledali smo ravnopravnu igru u kojoj nije bilo pogodaka. Najbolju priliku u drugom dijelu imao je Claudio Pizarro, no njegov udarac glavom u 78. minuti Pjatov je sjajno obranio.

Na početku produžetaka Šahtar je podigao ritam igre i rizik se isplatio u 97. minuti kada je Jadson nakon asistencije Srne prizemnim udarcem s deset metara njemačkog vratara. Točku na i Šahatar je mogao staviti u posljednjoj minuti prvog produžetka, no Willian je u izglednoj prilici loše reagirao. U posljednjih 15 minuta Werder je pritiskao, trudio se, čak je uspio postići pogodak u 119. minuti, no španjolski sudac je poništio gol zbog prekršaja Pizarra u napadu. (hina/metro-portal)

 

21.05.2009. 00:30:08
http://m.metro-portal.hr/sahtar-osvojio-kup-uefa/18028/