« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
svjetski policajac

SAD želi zauzeti važniju ulogu u Aziji

Obama je u Tokiju izjavio da s njegovom zemljom treba ozbiljno računati u azijsko-pacifičkoj regiji

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Azija

Drugog dana azijske turneje, tijekom koje će posjetiti i Singapur, Kinu i Južnu Koreju, Obama je u Tokiju održao govor o vanjskoj politici pred 1.500 uzvanika.

"Sjedinjene Države ne pokušavaju zaustaviti Kinu, jačanje odnosa s Kinom ne znači slabljenje naših drugih bilateralnih saveza. Jaka i napredna Kina može biti pokretačka sila zajednice naroda", rekao je američki predsjednik.

Dan prije trodnevnog posjeta Kini, Obama je rekao da neće izbjeći pitanja ljudskih prava, iako nije izravno spomenuo Tibet.

"Sjedinjene Države neće nikada oklijevati braniti temeljne vrijednosti do kojih držimo i to uključuje poštivanje vjere i kulture svih naroda", rekao je uz obećanje da će to učiniti u partnerskom duhu.

Na gospodarskom planu predsjednik je zaželio raditi u partnerstvu s azijskim zemljama, "jer je to način da osiguramo nastavak napredovanja našeg zajedničkog uspjeha".

"Ne možemo se jednostavno vratiti na iste cikluse uspona i kriza koji su nas doveli od svjetske recesije. Ne možemo voditi istu politiku koja nas je dovele od tako neuravnoteženog rasta", rekao je i naglasio da nam treba trajan i održiv rast za naš planet i buduće generacije.

Spomenuo je da se nada da će summit u Kopenhagenu o klimatskom zatopljenju biti uspješan.

Tijekom dva mandata predsjednika Georgea W. Busha SAD se angažirao u Afganistanu i Iraku i prepustio Kini jačanje uloge regionalne sile u Aziji. Obama je rekao da se to razdoblje završeno.

"Iako američke postrojbe sudjeluju u dva rata u svijetu, naš je angažman za sigurnost Japana i Azije nepokolebljiv", izjavio je.

U vezi nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, Obama je rekao da Sjedinjene Države nisu zastrašene prijetnjama i predložio je sjevernokorejskom režimu da krene drugim putem.

Sjedinjene Države su spremne ponuditi Sjevernoj Koreji drugačiju budućnost, budućnost međunarodnih integracija, gospodarskih prilika, veće sigurnosti i poštivanja pod uvjetom da Sjevernokorejci nastave pregovore šest partnera (SAD, dvije Koreje, Kina, Rusija, Japan) o zaustavljanju njihova nuklearnog programa.

Pjongjang želi pokrenuti bilateralni dialog sa SAD-om, a specijalni izaslanik zadužen za sjevernokorejski program u Washingtonu, Stephenom Bosworthom, treba početkom prosinca otići u Sjevernu Koreju.

Obama je predložio Mainmaru novi pristup, pošto sankcije vojnom režimu nisu omogućile poboljšanje života u toj zemlji.

"Sadašnje sankcije će ostati sve do ostvarenja konkretnih napredaka prema demokratskoj reformi", upozorio je predsjednik i zahtijevao bezuvjetno puštanje svih političkih zatvorenika, među kojima i Nobelovke Aung San Suu Kyi. (hina/metro-portal)

14.11.2009. 11:08:55
Novi komentar
nužno
nužno