« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Obamin plan

SAD se tek 2011. počinje povlačiti iz Afganistana

Obama objavio slanje 30,000 vojnika u Afganistan, a povlačenje slijedi uoči predsjedničkih izbora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Afganistan

,

američka vojska

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u utorak slanje dodatnih 30,000 vojnika u Afganistan, zajedno s planovima za početak povlačenja tih pojačanja za 18 mjeseci, uvjeravajući skeptičnu američku javnost da njegova nova strategija može dovesti do zaokreta u Afganistanu i "uspješnog završetka rata".

"30,000 tisuća dodatnih vojnika bit će razmješteno u prvoj polovici 2010., najbržim mogućim tempom, kako bi mogli napasti pobunjenike i osigurati ključna naseljena središta", rekao je Obama u govoru koji je održao pred pitomcima vojne akademije West Point u državi New York, uz izravan prijenos na nacionalnim TV mrežama.

Naglasio je da odluku o slanju novih vojnika u rat nije donio lako, već iz uvjerenja da se sigurnost SAD-a odlučuje upravo u Afganistanu i Pakistanu. "To je epicentar nasilnog ekstremizma kojeg prakticira Al Kaida. Od tamo smo napadnuti 11. rujna 2001. i tamo se planiraju novi napadi dok vam ovo govorim", kazao je.

Obama je naglasio da je slanje pojačanja u američkom nacionalnom interesu, jer će omogućiti da se "uskrate utočišta Al Kaidi ... i oduzme zamah Talibanima".

Pojačanja, koja čine četiri borbene brigade i 5,000 vojnika za obuku, po njegovim će riječima, "ojačati mogućnosti za obuku kompetentnih afganistanskih snaga sigurnosti, kako bi se veći broj njih uključio u borbu, te pomogao na stvaranju uvjeta da SAD prenese odgovornost na Afganistance".

Povećanjem američkih snaga u Afganistanu na gotovo 100,000, uz ograničavanje duljine njihova razmještanja, Obama se odlučio za srednji put - između zahtjeva američkog zapovjednika u Kabulu, generala Stanleya McChrystala, koji je tražio već snage i neograničeni angažman, te zagovornika puno kraćeg američkog ostanka u Afganistanu, bez dodatnih snaga.

Obama je prvi puta najavio raspored povlačenja američkih snaga iz Afganistana, od sredine 2011. "Dodatne američke i međunarodne snage omogućit će nam da ubrzamo predaju odgovornosti afganistanskim snagama i počnemo prebacivanja naših snaga iz Afganistana u srpnju 2011.", rekao je Obama.

Oporbeni republikanci kritizirali su najave da će Obama odrediti raspored povlačenja iz Afganistana kao znak slabosti, no dužnosnici administracije su kazali kako je više riječ o pritisku na vladu u Kabulu da stekne osjećaj hitnosti, dok će o stvarnom povlačenju odlučivati stanje na terenu i procjene zapovjednika.

Prva pojačanja, marinska brigada s 9,000 pripadnika stacionirana u Camp Lejeuneu, u Sjevernoj Karolini, primit će zapovjedi za razmještaj u idućih nekoliko dana i početi s prebacivanjem za jug Afganistana do Božića. Američki dužnosnici su kazali da će cijela marinska brigada biti u Afganistanu do kraja prosinca. Ostale postrojbe, tri brigade kopnene vojske iz 101. Zračno-desantne divizije i 10. Brdske divizije, krenut će za Afganistan na proljeće.

Počatak povlačenja američkih snaga iz Afganistana 2011. godine, podudara se s očekivanim početkom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine.

Obama je također govorio o potrebi da se Pakistan više angažira na suzbijanju ekstremizma, koji se ukorijenio u pograničnom području s Afganistanom, naglašavajući da će SAD uvijek jamčiti dugoročnu sigurnost Pakistana.

Odbacio je kritike oporbenih republikanaca da je tromjesečno razmatranje nove strategije ugrozilo postojeće američke snage u Afganistanu, ističući da im je u tom razdoblju osigurano sve potrebno za vođenje rata, kao i kritike liberala da je Afganistan za SAD novi Vijetnam, ističući ogromne razlike u angažiranim američkim snagama u ta dva rata.

Obama je rekao da će se administracija s Kongresom dogovarati o načinu pokrivanja troškova za dodatne snage u Afganistanu, koji se procijenjuju na 30 milijardi dolara godišnje, jer svaki dodatni vojnik povećava cijenu rata za milijun dolara godišnje.

Administracija je za rat u Afganistanu već zatražila 65 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2010.

Ispitivanje instituta Gallup, objavljeno u utorak, pokazalo je da samo 35 posto Amerikanaca odobrava način na koji Obama vodi rat u Afganistanu, dok 55 posto ne odobrava.

Tijekom osam godina rata u Afganistanu, američke su snage imale 849 ubijenih i oko 2,700 ranjenih vojnika, prema posljednjim podacima Pentagona. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 07:03:26
Novi komentar
nužno
nužno