« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
TEŠKO NAORUŽANJE

SAD prodaju Saudijskoj Arabiji lovce F-15

Saudijska Arabija je u nekoliko godina postala jedan od najvećih svjetskih kupaca oružja, a američki paket lovaca vrijedan je 30 milijardi dolara

SAD prodaju Saudijskoj Arabiji lovce F-15
SAD prodaju Saudijskoj Arabiji lovce F-15 (Wikipedia)
Više o

oružje

,

prodaja oružja

,

Nigel Charnock

,

Edukultura

SAD planiraju svom savezniku Saudijskoj Arabiji prodati napredne borbene zrakoplove F-15s, ali ih neće opremiti sustavima dalekometnog naoružanja i drugim oružjem čijem se uključivanju snažno protivio Izrael, izvijestio je The Wall Street Journal, pozivajući se na diplomate i dužnosnike.

Predloženi 10-godišnji paket prodaje oružja vrijedan 30 milijardi dolara, jedna od najvećih pojedinačnih prodaja američkog oružja, bio je izvor napetosti tijekom višemjesečnih pregovora. Izraelski dužnosnici u više su navrata privatno prenijeli svoju zabrinutost da SAD potkopavaju njihovu vojnu prednost opremanjem regionalnih suparnika vrhunskom zrakoplovnom tehnologijom.

Američki dužnosnici kažu da su pružili "pojašnjenja" u posljednjih nekoliko tjedana kako bi umirili zabrinutost Izraela koji još uvijek ima neke rezerve. Administracija bi početkom listopada trebala o predloženom sporazumu sa Sudijcima obavijestiti Kongres, koji može blokirati njegovu provedbu ako smatra da je štetan za izraelsku vojnu prednost u regiji.

>> Oružje je najtraženija roba u svijetu

Prema predloženoj prodaji, Boeingova 84 taktička lovca F-15s za Saudijsku Arabiju imat će sustave ciljanja slične onima koje SAD nudi drugim stranim vladama. Oni nisu tako tehnološki napredni kao lovci F-15s s kojima leti američka vojska.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell odbio je komentirati pregovore, ali je rekao: "Radili smo u vrlo uskoj suradnji s izraelskom vladom na rješavanju njihove zbrinutosti i drugim pitanjima. Izrael nije jedini sa sigurnosnim brigama u regiji, a mi smo odgovorni i prema drugim saveznicima."

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu nije htjelo komentirati prodaju oružja, dok je jedan izraelski dužnosnik opisao razgovor sa SAD-om oko saudijskog paketa kao "konstruktivne".

Američki dužnosnici su kazali da će lovci biti "vrlo sposobni" zrakoplovi, usporedivi s F-15s s kojima su naoružani Južna Koreja i Singapur, koji su među najnaprednijim vojskama Azije.

Zahvaljujući bogatstvu od nafte, Saudijska Arabija je postala jedan od najvećih svjetskih kupaca oružja. Između 2001. i 2008. godine, Rijad je utrošio 36,7 milijardi dolara diljem svijeta za kupnju oružja, prema izvješću Istraživačke službe Kongresa SAD (CRS). (hina/metro-portal)

13.09.2010. 20:39:30
Novi komentar
nužno
nužno