« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVIJET NA NOGAMA

SAD predvode globalnu misiju pomoći Haitiju

POGLEDAJTE VIDEO: Kanada, europske i latinoameričke zemlje mobilizirale su najnužniju pomoć za teško stradalu karipsku državu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Haiti

,

potres

,

Kanada

,

Pentagon

,

Europa

,

spasioci

Sjedinjene Države u srijedu su preuzele vodstvo nad međunarodnim naporima za spašavanje žrtava zarobljenih pod ruševinama i pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Haitija, pogođenog razornim potresom, dok deseci drugih zemalja šalju pomoć od novčanih priloga do spasilačkih ekipa.

Kanada, europske i latinoameričke zemlje mobilizirale su najnužniju pomoć za teško stradalu karipsku državu. Američki predsjednik Barack Obama najavio je "brze, koordinirane i agresivne napore za spašavanje života", uključujući ekipe za traganje i spašavanje te dopremu humanitarne pomoći, hrane, vode i lijekova.

SAD su prema Haitiju poslale marince, spasilačke službe kao i cijeli spektar teške opreme, građevinske strojeve i helikoptere. Doprema se vrši brodovima i transportnim zrakoplovima. General Douglas Fraser, zapovjednik Južnog zapovjedništva SAD, kazao je da američki nosač zrakoplova the USS Carl Vinson, plovi prema Haitiju gdje bi trebao stići u četvrtak poslijepodne.

Jedan od velikih desantnih brodova Ratne mornarice, koji ima medicinske kapacitete, vjerojatno će krenuti prema Haitiju s postrojbom od 2000 marinaca na palubi, dodao je. Brod-bolnica USNS Comfort, s 560 članova medicinskog osoblja, također se priprema isploviti za Haiti, kazao je jedan dužnosnik Pentagona.

General Fraser je rekao da Pentagon "ozbiljno razmatra" mogućnost da pošalje tisuće marinaca kako bi pomogli u spašavanju i sigurnosti u Haitiju. Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja predvodi i koordinira napore SAD-a prema Haitiju, šalje dvije ekipe za traganje i spašavanje s po 72 člana, te tone opreme. Patrolni brodovi i helikopteri Obalne straže također su spremni za pružanje pomoći, objavilo je ministarstvo domovinske sigurnosti u Washingtonu. Južnog zapovjedništvo Oružanih snaga SAD uputilo je tim od 30 inženjera, operativnih planera i drugih specijalista koji još tijekom noći na četvrtak trebaju stići u Haiti.

Kanada, europske i latinoameričke zemlje mobilizirale su najnužniju pomoć za teško stradalu karipsku državu.

Kanada je poslala vojnu ekipu za procjenu šteta kako bi utvrdili koja je pomoć najpotrebnija. Meksički predsjednik Felipe Calderon objavio je priopćenje u kojem najavljuje "pravodobnu pomoć stanovništvu Haitija kako bi se normalizirao život u toj zemlji". I druge zemlje Latinske Amerike, osim Kube koja je najbliži susjed Haitija, također najavljuju slanje pomoći. Peru je najavio da će svojih 205 pripadnika mirovne misije UN-a u Haitiju prebaciti na spasilačke napore. Dominikanska Republika, koja s Haitijem dijeli otok Hispaniolu, šalje ekipu spasilaca s psima za traženje preživjelih pod ruševinama.

Nikaragva je obećale tim električara koji će raditi na obnovi haićanske elektro-energetske mreže. Venezuela je najavila slanje 50 spasilaca a Bolivija humanitarnu pomoć i prebacivanje na spašavanje svoga kontingenta u misije UN-a u Haitiju. Gonzalo Espariz, glasnogovornik Organizacije američkih država (OAS) kazao je da zemlje članice planiraju kanalizirati pomoć za Haiti preko te regionalne organizacije. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 22:26:36
Novi komentar
nužno
nužno