« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZGUBLJENI ŽIVOTI

SAD oprezan u osudi izraelskog napada, Turska optužuje za terorizam

Bijela kuća izrazila je sućut, ali napomenula i da ispituje okolnosti napada, dok je turski premijer Erdogan oštriji

izrael gaza humanitarna pomoć
izrael gaza humanitarna pomoć (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

pojas Gaze

,

izraelski napad

,

Australke

,

kukci

Obamina administracija oprezno je reagirala na izraelski napad na flotilu brodova koji su nosili humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, izrazivši žaljenje te ističući da ispituje okolnosti napada.

"SAD duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih ozljeda i trenutačno nastoji saznati okolnosti koje okružuju ovu tragediju", priopćio je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton u Chicagu, gdje predsjednik Barack Obama i njegova obitelj provode bladanski vikend za Dan sjećanja, posvećen palim američkim vojnicima.

Dužnosnici u State Departmentu kazali su da također "prikupljaju podatke" te da u ovome trenutku nemaju službeno priopćenje, izvijestila je TV mreža ABC News.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji boravi u službenom posjetu Kanadi, otkazao je za utorak predviđeni posjet Washingtonu, gdje je s predsjednikom Obamom trebao razgovarati o obnovi mirovnih pregovora s palestinskim vlastima. Sastanak s Obamom je otkazan jer se premijer Netanyahu vraća u Izrael kako bi nadzirao krizu s Gazom, objavio je njegov ured.

Kanada je u ponedjeljak gotovo istovjetno kao SAD reagirala na krizu s izraelskim napadom na humanitarni konvoj. Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Stephena Harpera kazao je u priopćenju da Ottawa prikuplja dodatne informacije o incidentu.

"Kanada duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih ozljeda. Trenutačno prikupljamo dodatne informacije kako bi rasvijetlili što se stvarno dogodilo", navodi se u Soudasovu priopćenju koje prenosi kanadska televizija CTV.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael da provodi državni terorizam. Erdogan je skratio boravak u Južnoj Americi kad su ga obavijestili o sukobu.

"Ta akcija, potpuno suprotna načelima međunarodnog prava, čin je nehumanoga državnog terorizma. Neka nitko ne pomišlja da na to nećemo reagirati", rekao je Erdogan novinarima u Čileu prije povratka u Tursku.

Brod je prevozio samo pomoć i pregledan je prije nego što je isplovio, a izraelska mornarica ga je napala iako je izvjesio bijelu zastavu, istaknuo je Erdogan. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 20:14:07
Novi komentar
nužno
nužno