« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
"UJEC SAM" JE POVEDAL

SAD od Slovenije očekuje dovršetak ratifikacije

Hrvatskoj i Albaniji članstvo na summitu 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Slovenija

,

NATO

,

State Department

,

NATO Slovenija ratifikacija

,

ratifikacija

,

članstvo u NATO-u

,

Rob McInturff

"Očekujemo od Slovenije da dovrši svoju proceduru ratifikacije na vrijeme, kako bi izrazili dobrodošlicu za obje zemlje, Hrvatsku i Albaniju, na summitu 60. obljetnice NATO-a 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Rob McInturff, odgovarajući na pitanja o slovenskoj inicijativi za referendum o članstvu Hrvatske u NATO-u, koji je doveo u pitanje rokove dovršetka cijele procedure.

Glasnogovornik State Departmenta istodobno je istaknuo da je parlament Slovenije "s premoćnom većinom glasova" ratificirao protokol o članstvu Hrvatske u NATO-u.

Na pitanje o krajnjem roku za predaju instrumenata o ratifikaciji pristupnih protokola State Departmentu, kao depozitaru Washingtonskog ugovora kojim je osnovan NATO, McInturff je kazao kako prema tumačenju pravne službe State Departmenta, u Washingtonskom ugovoru "nema odredbi koje traže da se vlada SAD-a unaprijed obavijesti o ratifikaciji, do određenog datuma".

"Hrvatska mora predati svoj instrument o pristupanju ugovoru najkasnije do 3. travnja, odnosno prvog dana summita", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Na pitanje o 23. ožujku, koji je navođen kao krajnji rok za predaju ratifikacijskih instrumenata članica NATO-a State Departmentu, McInturff je kazao kako su u pravnoj službi rekli da u ugovoru "nema ništa o predaji instrumenata unaprijed, deset dana ranije ili slično", odnosno da u ugovoru nema nekog "krajnjeg roka".

U članku 11. Sjevernoatlantskog ugovora, potpisanog 4. travnja 1949. u Washingtonu, stoji da "instrumenti ratifikacije trebaju biti predani čim je prije moguće vladi SAD-a, koja će obavijestiti sve ostale potpisnice o svakoj predaji".

"NATO saveznici su se suglasili na summitu u Bukureštu 2008. da pozovu u članstvo Hrvatsku i Albaniju. SAD snažno podržava članstvo u NATO-u za obje zemlje. Raduje nas što ćemo im izraziti dobrodošlicu na summitu NATO-a 3. travnja. Politika 'otvorenih vrata' NATO-a, povijesni je uspjeh koji je ojačao Savez, promičući mir te unaprijeđujući slobodu i demokraciju u istočnoj Europi", prenio je glasnogovornik McInturff očitovanje State Departmenta o spornoj inicijativi za slovenski referendum o ulasku Hrvatske u NATO. (hina/metro-portal)

21.02.2009. 00:58:12
Novi komentar
nužno
nužno