« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Clinton zahvalila Pekingu jer još vjeruje u američke obveznice

Sve osim ljudskih prava ...

Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiech.
Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiech. (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Kina

,

Peking

,

vanjski dug

,

američko-kineski sastanak

,

Yang Jiechi

,

Washington

,

američke obveznice

,

Zang Jinyan

,

Hu Jia

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u subotu da Washington cijeni obnovljeno povjerenje Pekinga u obveznice američke državne riznice, kojih je najveći vlasnik u svijetu, a u razgovorima su dvije sile odbacile protekcionizam u globalizaciji.

"Cijenim obnovljeno povjerenje Kine u obveznice američke riznice", rekla je Clinton nakon susreta s kineskim kolegom Yangom Jiechijem.

Sjedinjene Države odavno se u otplati svoga golemog duga oslanjaju na kupnju svojih obveznica u inozemstvu.

Kina je u rujnu istisnula Japan s mjesta najvećeg vjerovnika SAD-a. U prosincu je posjedovala američke obveznice u vrijednosti 696,2 milijarde dolara, po posljednjim američkim statistikama, dok ih Japan ima u vrijednosti 578,3 milijarde.

"Istina je da je Kina iskoristila dio deviznih pričuva za kupnju američkih obveznica. Zato želimo biti sigurni u njihovu sigurnost i vrijednost", kazao je Yang.

Kina ima najveće devizne pričuve u svijetu, ali kineski gospodarstvenici očekuju da će vlada odsad biti iznimno oprezna u upravljanju deviznom pričuvom, s obzirom na svjetsku gospodarsku krizu.

SAD i Kina moraju odbaciti protekcionizam u prilikama svjetske gospodarske krize, istaknuo je Yang Jiechi, nakon susreta s Clinton.

Za Hillary Clinton, Kina je bila zadnja etapa azijske turneje u sklopu koje je posjetila Japan, Indoneziju i Južnu Koreju, čime je završila svoju prvu vanjskopolitičku misiju otkako je preuzela dužnost državne tajnice.U trenutku kada se gospodarska kriza "nastavlja i širi", dvije zemlje moraju "ojačati suradnju" i "odbaciti protekcionizam u trgovini i u ulaganju", ocijenio je Yang.

Clinton, koja je u prošlosti često kritizirala stanje ljudskih prava u Kini dala je u subotu na znanje da je suradnja s Pekingom na gospodarskom oporavku najviši prioritet Washingtona i da poštivanje ljudskih prava u Kini neće biti predmet razgovora.

Agencija AFP prenosi da je kineska organizacija za zaštitu ljudskih prava prenijela kako su disidenti primili policijske prijetnje i zastrašivanja.

AFP citira riječi Zang Jinyan, kojoj je naređen kućni pritvor, a riječ je o supruzi kineskog disidenta Hua Jie, dobitnika nagrade Europskog parlamenta za slobodu misli, Saharov 2008., koji sam služi trogodišnju kaznu zatvora.

Clinton je u razgovoru s kineskim dužnosnicima izrazila želju da Kina igra pozitivnu ulogu u Mijanmaru i Sudanu, dvije zemlje koje primaju velika kineska ulaganja. (hina/metro-portal)

21.02.2009. 17:05:51
Novi komentar
nužno
nužno