« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
TRAŽI SE IZLAZ

SAD izložio reviziju strategije za Afganistan

Prioritet će biti stanje u plemenskim regijama uz granicu s Pakistanom, koje su utočište za militante.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

EU

,

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Pakistan

,

Richard Holbrooke

Sjedinjene Države izložile su u ponedjeljak reviziju strategije u Afganistanu svojim saveznicama u NATO-u i Europskoj uniji nakon što je američki predsjednik Barack Obama izjavio da će ona sadržavati izlaznu strategiju i zahtijevati veći naglasak na gospodarskom razvoju.

Američki posebni predstavnik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke istaknuo je u Bruxellesu potrebu za regionalnim pristupom afganistanskom problemu i Pakistanu te važnost pojačanih civilnih i vojnih napora, rekao je glasnogovornik NATO-a.

Holbrooke je također naglasio važnost planova za povećanje broja afganistanskih policijskih snaga.

"Smatram da su podudarna stajališta naših NATO saveznica, drugih zemalja koje daju vojnike i SAD-a vrlo ohrabrujuća", kazao je novinarima nakon sastanka NATO-a.

Po njegovim riječima, revizija strategije bit će "uskoro" dovršena.

Holbrooke je rekao u intervjuu za BBC da će prioritet biti stanje u plemenskim regijama uzduž granice s Pakistanom, koje su utočište za militante.

"To je glavna poruka koju želimo prenijeti. Ne može se odvojiti Afganistan od Pakistana", kazao je.

On je kritizirao prijašnju administraciju Georgea W. Busha zbog zanemarivanja Afganistana i obećao je da će nova administracija "učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi uspjela u jednoj od najtežih situacija u svijetu".

Obama je priznao da SAD i saveznice ne pobjeđuju u Afganistanu. Naredio razmještanje dodatnih 17.000 američkih vojnika povrh 70.000 stranih vojnika koji su već tamo. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 20:14:08
Novi komentar
nužno
nužno