« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŽENEVA

SAD i Rusija postigli načelni sporazum o nuklearnom oružju

Može biti finesa i finog prilagođavanja, no iz naše su perspektive sva pitanja riješena, poručili su američki pregovarači

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

nuklearno razoružanje

Američki i ruski pregovarači o kontroli naoružanja postigli su "načelni sporazum" o prvom ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja u dva desetljeća, izvijestio je u utorak The Wall Street Journal pozivajući se na dužnosnike administracije.

Na temelju tog ugovora obje bi zemlje znatno smanjile broj razmještenih nuklearnih bojnih glava, te broj projektila i strateških bombardera.

Rose Gottemoeller, vodeći pregovarač Obamine administracije, odletio je u Ženevu u ponedjeljak kako bi pomogao oko nacrta konačnog teksta i započeo ono što još uvijek može biti težak proces prevođenja postignutog sporazuma u jezik ugovora, rekao je dužnosnik administracije.

"Može biti finesa i finog prilagođavanja, no iz naše su perspektive sva pitanja riješena", dodao je on.

Sporazum će sniziti najvišu dopuštenu granicu za razmješteno nuklearno oružje s 2.200 nuklearnih bojnih glava, kako je dogovoreno 1991. u ugovoru START 1, na između 1.500 i 1.675 nuklearnih bojnih glava, uz oštro smanjenje sustava za isporuku nuklearnog oružja na 700 do 800 projektila ili bombardera, na svakoj strani.Do pomaka u pregovorima došlo je prije dva tjedna kada su američki savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones i admiral Michael Mullen, zapovjednik američkog združenog stožera, otišli u Moskvu kako bi se razradila dva pitanja verifikacije, razmjena podataka o testiranju projektila i inspekcije proizvodnih objekata za projektile.

Dogovor je načelno odobren prošloga tjedna tijekom telefonskog razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, navodi WSJ.

Dužnosnik administracije upozorio je da bi izrada konačnog teksta ugovora mogla trajati od tjedan dana do dva mjeseca, ovisno o problemima koji iskrsnu.

Za sada nema najava o mogućem datumu potpisivanja sporazuma. Predsjednik Obama u travnju planira sazvati međunarodni sastanak na vrhu u Washingtonu, posvećen sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 11:55:20
Novi komentar
nužno
nužno