« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KOSOR U NJEMAČKOJ:

Hrvatska vlada odlučna je u borbi protiv korupcije

Za uspjeh borbe potrebne su volja, snaga, inicijativa i novac, rekla je Kosor osvrnuvši se i na nužnost uvođenja kriznog poreza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Njemačka

,

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor dala je uoči posjeta Njemačkoj intervju uglednom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) u kojem je istaknula odlučnost svoje vlade da ustraje u borbi protiv korupcije.

"Prošle godine su doneseni zakoni koji su važni za borbu protiv korupcije. Ali onaj tko stoji na čelu vlade utječe na brzinu i postavlja prioritete", rekla je hrvatska premijerka za nadregionalni frankfurtski dnevnik.

Kosor je kazala da državno odvjetništvo i policija djeluju potpuno neovisno u svojoj borbi protiv korupcije ali je istodobno naglasila kako uspjeh ove borbe, koja je važna za daljnji napredak prema Europskoj uniji, ovisi o više čimbenika.

"Za uspjeh ove borbe je potrebna volja, snaga, inicijativa i novac", rekla je Kosor.

Predsjednica hrvatske vlade branila je uvođenje nekih nepopularnih gospodarskih poteza poput kriznog poreza, ali je objasnila da su te mjere bile neminovne.

"Bez ovih mjera ne bismo bili u stanju isplatiti mirovine i plaće", rekla je Kosor. Kao jednu od najvažnijih zadaća na putu prema Europskoj uniji Kosor je, osim borbe protiv korupcije, navela i ustavne promjene te reforme uprave i pravosuđa.

Na pitanje o zahlađenju odnosa između Hrvatske i Srbije nakon izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini, Kosor je odgovorila da bi prvo "trebalo promisliti o posljedicama prije nego što se nešto izrekne".

Ona je istodobno objasnila da je hrvatski predsjednik samo htio naglasiti da dioba Bosne i Hercegovine za Hrvatsku ne dolazi u obzir što je i dalje hrvatsko stajalište.

"Mi Bosnu i Hercegovinu vidimo kao jedinstvenu zemlju s tri konstitutirajuća naroda", rekla je hrvatska premijerka.

U vezi odnosa sa Srbijom Kosor je naglasila da oni trebaju biti okrenuti ka budućnosti te navela primjer hrvatsko-slovenskog puta pri rješavanju sporova.

"Mislim da hrvatsko-slovenski sporazum o rješenju graničnog spora može čitavu jugoistočnu Europu ohrabriti na izgradnji mirne budućnosti", zaključila je hrvatska premijerka.

Jadranka Kosor u srijedu će, tijekom jednodnevnog posjeta Berlinu, obaviti niz razgovora na najvišoj razini te će održati predavanje u zakladi Konrad Adenauer na temu hrvatskog gospodarstva i svjetske krize.

Hrvatska premijerka bi se prvo trebala susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom će se zadržati na radnom ručku, a nakon toga predviđen je susret sa saveznim ministrom gospodarstva Reinerom Bruederleom i predsjednikom Odbora njemačkog gospodarstva za odnose s istočnom Europom Klausom Mangoldom. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 12:06:32
Novi komentar
nužno
nužno