« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DIPLOMATSKI PRITISAK

SAD dobiva potporu UN-a za sankcije Iranu

Clinton je pozvala Kongres na fleksibilnost prema mogućim sankcijama za uvoz benzina u Iran

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Iran sankcije

,

Iran SAD

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu da je ostvaren napredak u pridobivanju potpore za nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana.

Svjedočeći pred senatskim pododborom za proračun, Clinton je kazala kako je "ogroman napredak" postignut u naporima da se uvjeri Rusiju da prihvati daljnje sankcije kao odgovor na razvoj iranskog nuklearnog programa.

Također, naglasila je da je postignut napredak u uvjeravanju Kine da su nove sankcije u interesu Pekinga, izvijestio je američki javni radio NPR.

Rusija i Kina su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su do nedavno bile nesklone novim sankcijama Iranu.

Clinton je u srijedu svjedočila da je napredak s Rusijom uvelike ostvaren zbog angažiranja predsjednika Baracka Obame prema ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Kada je riječ o nespremnosti Kine da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži sankcije Teheranu, Clinton je naglasila da "utrka u naoružanju u Perzijskom zaljevu" ne bi bila u interesu Kine jer bi "dodatno destabilizirala glavne proizvođače nafte".

Clinton je svjedočila pred senatskim pododborom vezano za savezni proračun za 2011. u kojem je State Departmentu namijenjeno 52,8 milijarda dolara, odnosno 4,9 milijarda više nego 2010.

Pozvala je Kongres na "fleksibilnost" prema mogućim zakonskim mjerama sa sankcijama za uvoz benzina u Iran, kako bi se predsjedniku Baracku Obamu omogućio nastavak diplomatskog pritiska na Iran.

U raspravi u Kongresu su kao glavni izvoznici benzina u Iran navedene švicarske tvrtke Vitol i Glencore International, švicarsko-nizozemska Trafigura, francuski Total, te British Petrol i indijska tvrtka Reliance Industries.

Iako je drugi najveći proizvođač nafte na Bliskom istoku, Iran zbog zanemarivanja razvoja kapaciteta rafinerija već godinama uvozi benzin. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 07:17:55
Novi komentar
nužno
nužno