« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
BARACK OBAMA:

SAD će iz recesije izvući privatni sektor

Nakon cjelotjedne priče o Afganistanu Obama se okrenuo problemima na domaćem frontu koji bilježi najveću stopu nezaposlenosti u 26 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

inozemni dug

,

recesija u SAD-u

,

američko gospodarstvo

,

nezaposlenost u SAD-u

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak poslovnim, sindikalnim i ekonomskim čelnicima da će privatni sektor biti taj koji će pokrenuti zapošljavanje i izvući SAD iz recesije.

"Vjerujem da vlada ima ključnu ulogu u stvaranju uvjeta za rast, no u konačnici istinski će oporavak doći od privatnog sektora", rekao je Obama pred oko 130 sudionika summita o zapošljavanju u Bijeloj kući.

"Mi nemamo dovoljno javnih dolara da popunimo rupu od privatnih dolara koja je nastala kao posljedica krize", dodao je.

Nakon što je tjedan dana cijeli Washington bio usredotočen na Afganistan, Obama je okrenuo pozornost problemu koji najviše brine Amerikance, visokoj nezaposlenosti od 10,2 posto.

U petak će se Obama nastaviti baviti zapošljavanjem prilikom posjeta Allentownu, u saveznoj državi Pennsylvania.

Ističući kako je "otvoren za svaku provjerljivo dobru zamisao" Obama je pozvao okupljene predsjednike uprava, sindikalne čelnike, male poduzetnike i ekonomske stručnjake da iznesu praktične ideje koje će potaknuti zapošljavanje.

Kritičarima koji su rekli da skup u Bijeloj kući ima ograničen domet, te da je više promidžbene naravi, Obama je poručio da "ne mari za skepticizam". "Da sam slušao skeptike, ne bih bio ovdje", rekao je.

Gotovo 16 milijuna Amerikanaca je bez posla, od kojih je jedna trećina nezaposlena dulje od šest mjeseci. Za svako upražnjeno radno mjesto sada se natječe šest radnika.

Skup je održan dan uoči objave nacionalnih podataka o nezaposlenosti za studeni, u kojem je kako procjenjuju ekonomisti, izgubljeno dodatnih 114.000 radnih mjesta. Prema tim procjenama, stopa nezaposlenosti ostat će 10,2 posto, što je najviše u posljednjih 26 godina.

Upitno je koliko administracija i Kongres mogu učiniti za poticanje zapošljavanja, obzirom na ogroman proračunski manjak od 1.500 milijardi dolara.

Jedna od ideja koja se razmatra je uporaba novca za sanaciju financijskog sektora, koje velike banke s Wall Streeta sada vraćaju u državnu riznicu, kako bi se stimuliralo zapošljavanje.

Na skupu se, među ostalim, raspravljalo o tzv. zelenim poslovima, zapošljavanju kod malih poduzetnika, infrastrukturi, izvozu i kompetitivnosti američkih tvrtki na svjetskom tržištu.

Među sudionicima summita o zapošljavanju bili su predsjednik uprave Googlea Eric Schmidt, šef Disneya Bob Iger, direktor Boeinga James McNerney i AT&T-a Randall Stephenson. Zatim, predsjednik sindikata United Steel Workers, Leo Gerard, gradonačelnik San Antonia u Teksasu Julian Castro, bivši potpredsjednik Federalnih rezervi Alan Blinder i Paul Krugman, dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju i kolumnist The New York Timesa.

Krugman je pobornik snažne državne intervencije kako bi se gospodarstvo SAD-a izvuklo iz krize, i to na račun duga, tvrdeći da najveće svjetsko gospodarstvo s bruto nacionalnim proizvodom (BDP) od 14 bilijuna dolara, može dobro podnijeti veliki dug. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 01:05:14
Novi komentar
nužno
nužno