« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

SAD bojkotiraju konferenciju o rasizmu

Sporna završna izjava još nije promijenjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

konferencija o rasizmu

,

bojkot konferencija

Sjedinjene Države bojkotirat će konferenciju UN-a o rasizmu, koja se idućega tjedna održava u Ženevi, zbog nezadovoljstva završnim dokumentom skupa u kojem se "izdvojeno" kritizira Izrael i ograničava sloboda govora, priopćio je u subotu State Department.

Obamina administracija "sa žaljenjem" je odlučila ne nazočiti konferenciji u Ženevi od 20. do 25. travnja, koja je posvećena reviziji napretka provedbe zaključaka UN-ovog skupa o rasizmu u Durbanu (JAR) iz 2001., istakao je State Department.

Prije dva mjeseca, američka administracija je upozorila da će bojkotirati konferenciju ako se ne provedu izmjene u dokumentu koji treba biti prihvaćen na skupu.

Zadnjih su tjedana rasprave o dokumentu dovele do više izmjena, no promjene teksta nisu ispunile očekivanja SAD-a, stoji u priopćenju.

State Department ističe kako je SAD "duboko predan borbi protiv rasizma i svih oblika rasne diskriminacije", koji su obilježili neke od najbolnijih stranica američke povijesti, te izražava spremnost SAD za suradnju s ljudima svih nacija na zaustavljanju rasizma i diskriminacije, gdje god da se događaju.

Izražava se i "duboka zahvalnost" izaslanstvima mnogih zemalja, uključujući i Rusiju kao predsjedavajuću, te visokim dužnosnicima UN-a, koji su neumorno radili da se poboljša završni dokument i konferencija refokusira isključivo na rasizam i diskriminaciju.

Ocjenjuje se da je sadašnji dokument značajno unaprijeđen u usporedbi s prijašnjim verzijama, ali da "tekst i dalje sadrži riječnik koji sveukupno reafirmira Durbansku deklaraciju i akcijski program (DDPA) iz 2001., za koju je SAD dugo govorio da je ne može podržati".

Odluci o bojkotiranju ženevskog skupa prethodili su tjedni žustre rasprave unutar administracije i lobiranja utjecajih židovskih skupina protiv američkog sudjelovanja, navode u izvješćima američki mediji.

Potez će po izazvati nezadovljstvo zagovornika ljudskih prava iz afričko-američke zejdnice, koji su se nadali da će Barack Obama kao prvi crnački predsjednik SAD-a poslati službeno izaslanstvo na konferenciju UN-a o suzbijanju rasizma, ocjenjuje se u izvješćima.

Sastankom u južnoafričkom Durbanu dominirala su sporenja oko Bliskog istoka i naslijeđa ropstva.

SAD i Izrael su se usprotivili pokušajima da se Cionizam, pokret za uspostavu židovske države na Svetoj zemlji, izjednači s rasizmom. Ta je usporedba kasnije odbačena, no ostala je zabrinutost zbog antisemitizma u završnom tekstu.

Plan da se u Ženevi reafirmira dokument iz 2001. izazivao je posebnu zabrinutost Obamine administracije. (hina/metro-portal)

 

19.04.2009. 10:36:35
Novi komentar
nužno
nužno