« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Propast konferencije o rasizmu?

Bojkotu se pridružila i Australija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Austrija

,

konferencija o rasizmu

,

bojkot konferencija

Australske su se vlasti pridružile Sjedinjenim Državama i Kanadi u namjeri da bojkotiraju konferenciju UN-a o rasizmu, koja se idućega tjedna održava u Ženevi, objasnivši kako su zabrinuti da će se konferencija iskoristiti kao platforma za antisemitska stajališta.

UN je u Ženevi organizirao forum čiji je cilj 'zacijeliti rane' nastale nakon posljednjega sastanka u južnofričkom Durbanu. Predstavnici SAD-a i Izraela 2001. su napustili konferenciju kada su arapske države pokušale definirati cionizam kao rasistički pokret.

Plan da se u Ženevi reafirmira dokument iz 2001. izazvao je posebnu zabrinutost Obamine administracije koja je "sa žaljenjem" odlučila ne sudjelovati u radu konferencije u Ženevi od 20. do 25. travnja, posvećenoj reviziji napretka provedbe zaključaka UN-ovog skupa o rasizmu u Durbanu (JAR) iz 2001.

"Australija je odlučila ne sudjelovati u radu konferencije. Durbanska deklaracija reafirmira se, a Australija je svojedobno izrazila veliku zabrinutost zbog njezina sadržaja", stoji u službenom priopćenju australskog ministarstva vanjskih poslova. "Nažalost, nismo sigurni da predstojeća konferencija neće biti ponovno upotrijebljena kao platforma za antisemitska stajališta."

Prije dva mjeseca, američka administracija je upozorila da će bojkotirati konferenciju ako se ne provedu izmjene u dokumentu koji treba biti prihvaćen na skupu. Zadnjih su tjedana rasprave o dokumentu dovele do više izmjena, no promjene teksta nisu ispunile očekivanja SAD-a, objavljeno je u američkom priopćenju.

SAD je izrazio "duboku zahvalnost" izaslanstvima mnogih zemalja, uključujući i Rusiju kao predsjedavajuću, te visokim dužnosnicima UN-a, koji su neumorno radili na poboljšanju završnoga dokumenta te na to da se konferencija refokusira isključivo na rasizam i diskriminaciju.

Amerikanci su ocijenili da je sadašnji dokument značajno unaprijeđen u usporedbi s prijašnjim verzijama, ali da "tekst i dalje sadrži rječnik koji sveukupno reafirmira Durbansku deklaraciju i akcijski program (DDPA) iz 2001., za koju je SAD dugo govorio da je ne može podržati".

Potez će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo zagovornika ljudskih prava iz afričko-američke zajednice, koji su se nadali da će Barack Obama kao prvi crnački predsjednik SAD-a poslati službeno izaslanstvo na konferenciju UN-a o suzbijanju rasizma, ocjenjuje se u izvješćima.

I Kanađani su izvijestili kako ne namjeravaju sudjelovati u radu konferencije, jer strahuju da će nalikovati prošloj konferenciji. Agencije prenose kako EU još uvijek razmatra mogućnost sudjelovanja u radu konferencije. Češka Repulika, koja predsjedava EU-om, pozvala je na sastanak članica u nedjelju tijekom kojega bi se trebalo razmotriti stajalište bloka o odlasku na konferenciju. (hina/metro-portal)

 

19.04.2009. 10:41:11
Novi komentar
nužno
nužno