« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SLOVENIJA:

S tržišta povučen crni mljeveni papar tvrtke Šafram

Papar se povlači sa slovenskog tržišta zbog prisutnosti mikroorganizama B cereus, a u Hrvatskoj se analiza na njega ne provodi

papar Šafram povlačenje
papar Šafram povlačenje (Wikipedia/ilustracija)
Više o

Tuš

,

Gattuso

,

MPEG-4

,

rashladni uređaji

Slovenska tvrtka Propak danas je izvijestila da zbog prisutnosti mikroorganizama B cereus iz prodaje na slovenskom tržištu povlači crni mljeveni papar u 50-gramskom pakiranju tvrtke Šafram, a koji je brazilskog porijekla.

Riječ je o spomenutom pakiranju s rokom uporabe do 30. rujna ove godine, prenijeli su slovenski mediji.

U hrvatskoj tvrtci Šafram kažu kako se u Hrvatskoj kod začina analiza na spomenuti mikroorganizam (Bacillus cereus) ne provodi i nije zakonski određena.

Ali sutra ćemo razgovarati s nadležnima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a možemo testirati i naš papar u skladištu, kaže direktorica u Šaframu Arijana Šafranko Salihčehajić, napominjući kako je udio začina u hrani izrazito mali i pri termičkoj obradi većina bakterija ugiba.

Po podacima koje su dobili od slovenskog partnera, tvrtke Propak, riječ je o manjim količinama papra koje su pred istekom roka uporabe.

Prema dostupnim podacima, Bacillus cereus je bakterija koja proizvodi emetički toksin u hrani ili dijarealni u crijevu, klinički se radi o simptomima intoksikacije s kratkom inkubacijom, povraćanjem ili dijarejom, a rizična hrana su riža, meso i mlijeko. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 20:36:36
Novi komentar
nužno
nužno