« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ODBACUJE OPTUŽBE

EU niječe odgovornost za napetosti između Turske i Izraela

Američki ministar obrane izjavio je kako su tursko-izraelski odnosi pogoršani jer Europa Turskoj onemogućuje vezu sa Zapadom

Turska Izrael Europa
Turska Izrael Europa (Shutterstock)
Više o

Robert Gates

,

izraelski napad

,

GEO-IK-2

,

OVI Store

Europska unija je u srijedu odbacila optužbe američkog ministra obrane Roberta Gatesa koji je ocijenio kako je oklijevanje Europe da primi Tursku u svoje okrilje pridonijelo pogoršanju tursko-izraelskih odnosa.

"EU-ovi su odnosi i s Turskom i Izraelom jako dobri i bilateralni odnosi između tih dviju zemalja nisu povezani s odnosima EU-a sa svakom od njih", rekla je glasnogovornica šefice diplomacije EU-a Catherine Ashton.

Dodala je da napredak u pregovorima o pristupu ovise o reformskom napretku u Turskoj.

Američki ministar obrane Robert Gates u srijedu je u Londonu ocijenio da "pogoršanje tursko-izraelskih odnosa u tijeku protekle godine izaziva zabrinutost".

"Ako je išta točno u tvrdnji da Turska 'naginje' Istoku, to je, po mojem mišljenju, zato što je ta zemlja onamo 'gurnuta', a gurnuli su je neki u Europi koji Turskoj onemogućuju vezu sa Zapadom koju ona traži", kazao je.

Pregovori o pristupu Turske EU, pokrenuti 2005., stagniraju zbog sporosti nekih reforma u zemlji te zato što se neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, protive pristupu Ankare. Pariz i Berlin predlažu povlašteno partnerstvo.

Tursko-izraelski odnosi ozbiljno su se pogoršali nakon izraelskog napada na pomorski konvoj s pomoći Gazi 31. svibnja, kad je ubijeno devet Turaka. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 20:54:35
Novi komentar
nužno
nužno