« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

S potpisom Zahe Hadid

Poznata arhitektica za tvrtku Melissa kreirala obuću od gume

Fotografija vijesti
Više o

Zaha Hadid

,

Vivienne Westwood

,

ekološka svijest

,

obuća

,

tvrtka Melissa

Posljednji projekt čuvene arhitektice Zahe Hadid nije neka velika zgrada ili operna kuća, već nešto sasvim drugo. Britanska arhitektica iračkog podrijetla udružila se s brazilskim proizvođačem plastične obuće Melissa kako bi dizajnirala cipele. Plastične cipele s potpisom Zahe Hadid zavojitih su linija koje ih transformiraju u baletne papučice. Inače, tvrtka Melissa već je surađivala s poznatom britanskom dizajnericom Vivienne Westwood.

Gotovo 30 godina istraživala sam različita područja arhitekture i dizajna i ovo je bio vrlo izazovan projekt, ne samo što se tiče dizajniranja, već i s tehničke strane - rekla je Hadid. Jedna od rijetkih žena u prvim redovima u svojoj profesiji i jedna od nekoliko Iračanki koje drže istaknuta mjesta u zapadnome svijetu, Zaha Hadid će, što god napravila, biti pozorno praćena.

Plastične cipele s potpisom Zahe Hadid zavojitih su linija koje ih transformiraju u baletne papučice

Ali sve što ona dizajnira vrijedno je pažnje. Njen specifičan stil - velike, prekrasne zavojite linije - njezin je zaštitni znak bilo da dizajnira Muzej Vilnius Guggenheim Ermitaž u Litvi ili tri tornja u Dubaiju.

Za ekološki osviještenu brazilsku tvrtku koja proizvodi obuću kreirala je i Britanka Vivienne Westwood

No, Zaha Hadid poznata je i po tome što njezine odlične zamisli i koncepti ponekad nisu isuviše praktični. Primjerice, njezin projekt vodenog centra za Olimpijske igre u Londonu, što će se održati 2012. godine, već je naišao na brojne kritike jer je već triput premašila budžet.

Sve nas to vraća na cipele koje je dizajnirala. U jednu ruku, možda bismo trebali biti impresionirani što su, za razliku od brojnih njezinih projekata, ugledale svjetlo dana. No, možda je ipak praktičnost puno važnija od stila i izgleda, posebice za plivače.

Piše: Piše: Livia Čveljo
07.08.2008. 21:08:14
Novi komentar
nužno
nužno