objavljeno 07.08.2008. 21:08:14

S potpisom Zahe Hadid

Poznata arhitektica za tvrtku Melissa kreirala obuću od gume

Fotografija vijesti

Posljednji projekt čuvene arhitektice Zahe Hadid nije neka velika zgrada ili operna kuća, već nešto sasvim drugo. Britanska arhitektica iračkog podrijetla udružila se s brazilskim proizvođačem plastične obuće Melissa kako bi dizajnirala cipele. Plastične cipele s potpisom Zahe Hadid zavojitih su linija koje ih transformiraju u baletne papučice. Inače, tvrtka Melissa već je surađivala s poznatom britanskom dizajnericom Vivienne Westwood.

Gotovo 30 godina istraživala sam različita područja arhitekture i dizajna i ovo je bio vrlo izazovan projekt, ne samo što se tiče dizajniranja, već i s tehničke strane - rekla je Hadid. Jedna od rijetkih žena u prvim redovima u svojoj profesiji i jedna od nekoliko Iračanki koje drže istaknuta mjesta u zapadnome svijetu, Zaha Hadid će, što god napravila, biti pozorno praćena.

Plastične cipele s potpisom Zahe Hadid zavojitih su linija koje ih transformiraju u baletne papučice

Ali sve što ona dizajnira vrijedno je pažnje. Njen specifičan stil - velike, prekrasne zavojite linije - njezin je zaštitni znak bilo da dizajnira Muzej Vilnius Guggenheim Ermitaž u Litvi ili tri tornja u Dubaiju.

Za ekološki osviještenu brazilsku tvrtku koja proizvodi obuću kreirala je i Britanka Vivienne Westwood

No, Zaha Hadid poznata je i po tome što njezine odlične zamisli i koncepti ponekad nisu isuviše praktični. Primjerice, njezin projekt vodenog centra za Olimpijske igre u Londonu, što će se održati 2012. godine, već je naišao na brojne kritike jer je već triput premašila budžet.

Sve nas to vraća na cipele koje je dizajnirala. U jednu ruku, možda bismo trebali biti impresionirani što su, za razliku od brojnih njezinih projekata, ugledale svjetlo dana. No, možda je ipak praktičnost puno važnija od stila i izgleda, posebice za plivače.

Piše: Piše: Livia Čveljo
07.08.2008. 21:08:14
http://m.metro-portal.hr/s-potpisom-zahe-hadid/10651/