« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

S Live Meshom svi podaci bit će dostupni u svakom trenutku

Fotografija vijesti
Više o

Microsoft

,

Ray Ozzie

,

Live Mesh

,

software

Microsoft je započeo s testiranjem nove tehnologije koja spaja osobne dokumente, slike i sve druge podatke razasute po raznim uređajima, s ciljem da ljudima omogući pristup njihovim podacima bilo gdje i bilo kad, piše Reuters.

Program Live Mesh koristi internet kao središte informacija i usklađuje datoteke između kompjutora, mobitela i ostalih uređaja, pa bi recimo digitalni okvir za slike kod kuće već nakon nekoliko minuta mogao prikazivati sliku koja je mobitelom fotografirana tijekom putovanja na drugom kraju svijeta.

U početku će program biti limitiran na 10.000 test korisnika u Americi i samo na kompjutore koji koriste Windows operativni sustav. Ali iz Microsofta su najavili da će Live Mesh za nekoliko mjeseci postati dostupan i za mobilne telefone, Appleove kompjutore i sve druge uređaje koji se mogu spajati na internet.

Projekt je ideja Raya Ozzieja, koji je zamijenio Microsoftovog suosnivača Billa Gatesa na mjestu glavnog arhitekta softvera. Plan odlično podcrtava tvrtkinu balansiranu online strategiju koja želi kapitalizirati doseg interneta, a da pritom ne pojede vlastiti softverski biznis koji i dalje donosi najveći profit.

Microsoft, dominantna sila u softveru koji se pokreće s kompjutorskog hard drivea, dobio je velike rivale u Googleu i Salesforceu, koji su se usudili stupiti na njegovo tlo s konkurentnom ponudom koja se pruža preko interneta.

Ozzie je u poruci svojim zaposlenicima jučer napisao da se ‘industrija razvija zbog preobrazbe i stapanja usluga na internetu, pa tako mora i Microsoft’.
Live Mesh prihvaća sve rašireniji trend ‘cloud computinga’ koji informacije sprema na internetske stranice umjesto na lokalne hard driveove, te tako korisnicima omogućava pristup s različitih računala. 

Analitičari kažu da bi ovo mogao biti signal preokreta u Microsoftu i prihvaćanja tehnologije i pristupa koji su u prošlosti vidjeli kao prijetnju.
Softver će također omogućavati prijateljima i suradnicima da lakše razmjenjuju dokumente. Na primjer, ako se zajednički dokument promijeni na radnom kompjutoru, te promjene će odmah biti prisutne i dostupne na bilo kojem uređaju ili kompjutoru koje je korisnik povezao Live Meshom.
Microsoft planira pustiti Live Mesh u javnost u test obliku odnosno beta verziji do kraja 2008. godine.    (METRO)

23.04.2008. 23:11:38
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  guma
  24.04.2008. 12:29
  Najbolje da nam odmah ugrade čipove, tako da smo svi odmah dostupni u svakom trenutku, pod kontrolom. pa umjesto da dolaze jehovini svjedoci nam reći da dolazi bush i da se zabarikadiramo, samo nas preko chipa recimo zamrznu tih par sati ili ograniče kretanje..live mesh, live control
 2. avatar
  nanka
  24.04.2008. 17:27
  ma istina kada ljudi postanu roboti onda će voljda stati sa svojim briljantnim idejama
Novi komentar
nužno
nužno