« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SAVEZNI POPIS

Rusija zabranjuje Hitlerov 'Mein Kampf'

Odluka o zabrani uslijedila je nakon što je sud u ruskom gradu Ufi iznio pravorijek da je "Mein Kampf" ekstremistička knjiga

(Wikipedia)
Više o

neonacizam

,

Mein Kampf

,

Mein Kampf Rusija

,

knjige zabrana

,

Jan Ratchinski

,

zabranjene knjige

Autobiografija Adolfa Hitlera "Mein Kampf" naći će se na ruskom saveznom popisu ekstremističke literature, odnosno zabranjenih knjiga, priopćio je u petak ured glavnog tužitelja, a prenose ruski mediji.

Ta je odluka slijedila pošto je sud u ruskom gradu Ufi iznio pravorijek da je "Mein Kampf" ekstremistička knjiga. Knjiga je bila u slobodnoj prodaji i slučaj je predan lokalnom sudstvu.

Unatoč ogromnim patnjama stanovništva u bivšem SSSR-u tijekom njemačke invazije, nakon raspada Sovjetskog Saveza diljem Rusije pojavile su se neonacističke skupine. U posljednjih godinu dana 74 osobe u Rusiji su ubijene u rasno motiviranim zločinima.

Povjesničar Jan Ratchinski iz ruske udruge za ljudska prava Memorial, koji radi na očuvanju podataka o progonima u vrijeme Sovjetskog Saveza, usporedio je "Mein Kampf" s knjigama koje su napisali Vladimir Iljič Lenjin i Josif Staljin. Obojica su pozivala na masovni teror u svojom djelima, kazao je Ratchinski, a prenosi njemačka agencija dpa. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 17:00:14
Novi komentar
nužno
nužno