objavljeno 26.03.2010. 17:00:14
SAVEZNI POPIS

Rusija zabranjuje Hitlerov 'Mein Kampf'

Odluka o zabrani uslijedila je nakon što je sud u ruskom gradu Ufi iznio pravorijek da je "Mein Kampf" ekstremistička knjiga

(Wikipedia)

Autobiografija Adolfa Hitlera "Mein Kampf" naći će se na ruskom saveznom popisu ekstremističke literature, odnosno zabranjenih knjiga, priopćio je u petak ured glavnog tužitelja, a prenose ruski mediji.

Ta je odluka slijedila pošto je sud u ruskom gradu Ufi iznio pravorijek da je "Mein Kampf" ekstremistička knjiga. Knjiga je bila u slobodnoj prodaji i slučaj je predan lokalnom sudstvu.

Unatoč ogromnim patnjama stanovništva u bivšem SSSR-u tijekom njemačke invazije, nakon raspada Sovjetskog Saveza diljem Rusije pojavile su se neonacističke skupine. U posljednjih godinu dana 74 osobe u Rusiji su ubijene u rasno motiviranim zločinima.

Povjesničar Jan Ratchinski iz ruske udruge za ljudska prava Memorial, koji radi na očuvanju podataka o progonima u vrijeme Sovjetskog Saveza, usporedio je "Mein Kampf" s knjigama koje su napisali Vladimir Iljič Lenjin i Josif Staljin. Obojica su pozivala na masovni teror u svojom djelima, kazao je Ratchinski, a prenosi njemačka agencija dpa. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 17:00:14
http://m.metro-portal.hr/rusija-zabranjuje-hitlerov-mein-kampf/36451/