« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
67 POTREBNIH

Rusija: START ima 50 posto izgleda za ratifikaciju

Dužnosnik u ruskom parlamentu tvrdi da su šanse pola-pola da će američki Senat ratificirati ugovor o nuklearnom razoružanju

Barack Obama i Dmitrij Medvedev
Barack Obama i Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearno razoružanje

,

START

Visoki dužnosnik u ruskom parlamentu ocijenio je u srijedu da rusko-američki ugovor o nuklearnom razoružanju ima "pedeset posto izgleda" za ratifikaciju u američkom Senatu, što je uvjet da bi ga i sami Rusi mogli ratificirati.

"Ugovor START odgovara interesima obiju zemalja, on je objektivno dobar, ali je problem što je proces ratifikacije u SAD-u povezan s izborima" u toj zemlji, rekao je Konstantin Kosačov, predsjednik povjerenstva za međunarodna pitanja u donjem domu ruskog parlamenta (Duma), a prenijele su ruske novinske agencije. "Moja je procjena da postoji pedeset posto izgleda" da se ratificira, kazao je.

Velik dio republikanaca u američkom Senatu priječi ratifikaciju novog ugovora START-a koji su u travnju u Pragu potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki Barack Obama. Taj dokument predviđa smanjenje broja nuklearnih glava dviju atomskih velesila za 30 posto i jasnije međusobne provjere.

U subotu, u prigodi NATO-ova summita u Lisabonu, Medvedev je pozvao američki Senat da pokaže "odgovornost" i potvrdi START, upozorivši na "recipročnost" ruskog stajališta. Obami za ratifikaciju treba kvalificirana većina od 67 od 100 glasova i svim silama nastoji do konca godine uvjeriti skupinu republikanaca koji ne žele glasovati za taj dokument. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 21:06:53
Novi komentar
nužno
nužno