« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SRANJE!

Rusija šalje ratne brodove, Britanija poslala Tajfune

Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje, javila je agencija Interfax u četvrtak, u vrijeme dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju

Hoće li svi sirijski gradovi izgledati kao Homs?
Hoće li svi sirijski gradovi izgledati kao Homs? (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Rusija

,

Bashar al-Assad

,

Sirija

,

napad na Siriju

,

ratni brodovi

Vlada Davida Camerona smatra kako Velika Britanija treba vojno intervenirati u Siriji i mimo odluke Vijeća sigurnosti UN-a, i to iz 'humanitarnih razloga'. Cameron za vojnu akciju u Siriji, javlja Guardian, nije uspio pridobiti naklonost laburista.

Prebjeg general Abdelaziz Šalan upozorava SAD i Veliku Britaniju kako napad na Siriju mora trajati najmanje 10 dana, a ne dva ili tri kako se zasad planira. 

Novinska agencija Interfax poziva se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga koji je rekao da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana zbog 'dobro poznate situacije', pritom misleći na sukob u Siriji.

Mornarica je kasnije demantirala da je raspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji i priopćila je da je to u sklopu dugo planirane rotacije njezinih brodova na Sredozemlju. Nije navela koje vrste plovila ili koliko njih je na putu prema toj regiji.

Po prvotnom izvješću Interfaxa, jasno je da je svrha jačanje nazočnosti mornarice, a ne zamjena brodova. Razlog za proturječnost u dva izvješća nije poznat

UN-ov tim napušta Siriju u subotu

UN-ov istražiteljski tim nastavit će svoju istragu o napadu kemijskim oružjem u Siriji do petka, a vraća se u subotu ujutro, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji se nalazi u posjetu Beču. 'Istražiteljski tim će nastaviti istragu i u petak, a u subotu ujutro napušta Siriji i tada će mi se javiti i izvijestiti me', kazao je Ban, koji je u srijedu o stanju u Siriji telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

'Rekao sam mu da ćemo analize uzoraka i dokaze podijeliti s članicama Vijeća sigurnosti i općenito s članicama UN-a', kazao je Ban novinarima. Tim inspektora je, kako se doznaje s terena, u četvrtak stigao na područje izvan Damaska pod kontrolom pobunjenika i sprema se za treći dan istrage o navodnom napadu otrovnim plinom. 

Kako javljaju aktivisti, UN-ovi stručnjaci su stigli u istočno predgrađe Douma i pripremaju se ispitati mjesto na koje su pale rakete s kemijskim punjenjem. Također će se obaviti i razgovori s ranjenicima. Britanski parlament raspravljat će u četvrtak o vladinu prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je, pod višestrukim pritiscima, premijer David Cameron obećao pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje. 

Dan nakon što je pozvao parlamentarne zastupnike na zasjedanje kako bi glasali o Siriji, Cameron se morao povući jer su oporbeni laburisti zatražili pomniju analizu, kritizirali su ga i u vlastitoj stranci, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je Zapadu da treba dati šansu miru i pričekati da UN-ovi stručnjaci završe posao prikupljanja uzoraka kemijskog oružja na terenu.

Britanska vlada pripremila je zastupnicima prijedlog kojim se osuđuje sirijski predsjednik Bašar al-Asad za uporabu kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza (...), 'zbog čega je potreban snažan humanitarni odgovor međunarodne zajednice, uključivo, ako je potrebno vojnu akciju'. 

Oporba koja ima 257 zastupnika od 650 u donjem domu, najavila je da će glasati protiv ako vlada planira vojni udar prije nego dozna rezultate UN-ove istrage, piše agencija AFP. Nakon višesatnih pregovora iz Cameronova ureda objavljeno je da prije vojne akcije treba pričekati da Vijeće sigurnosti UN-a primi izvješće UN-ovih inspektora o uporabi kemijskog oružja koje je ubilo stotine civila. Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore SAD-a da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan, piše Reuters.

I američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da još nije odlučio o vojnom napadu na Siriju, ali je kazao kako bi cilj eventualne ograničene i po mjeri skrojene vojne akcije bio bi odvratiti sirijski režim od buduće uporabe kemijskog oružja.

29.08.2013. 17:32:00
Novi komentar
nužno
nužno