« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ZABRINUTOST

Rusija pozvala na prekid nasilja u Siriji

Moskva je zatražila hitan prekid svih oružanih okršaja u gradu Homsu kako bi se mogla pružiti humanitarna pomoć

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Sirija

,

humanitarna pomoć

,

oružani sukob

Rusija je u petak zatražila žuran prekid vatre u sirijskom gradu Homsu te pozvala i vladu i "oružane skupine" da surađuju u pružanju humanitarne pomoći s izaslanikom UN-a i Međunarodnim odborom Crvenog križa, javlja Hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nasilja u Homsu i drugim sirijskim gradovima i reklo da ono mora stati ali je i zadržalo stajalište Moskve da su obje strane, a ne samo vlada predsjednika Bašara al-Asada, odgovorne za krvoproliće.

Rusija je također rekla da pružanje humanitarne pomoći ne smije dovesti do vojnog uplitanja, kojemu se ona protivi, i ponovila kritike sastanku skupine "Prijatelji Sirije" u Tunisu za koji Moskva kaže da nije dovoljno inkluzivna.

Izjava ruskog ministarstva načelno ponavlja nacrt deklaracije sa skupa u Tunisu, u kojem se traži da Sirija odmah prekine svo nasilje, ali ponavlja i ruski poziv zapadnim i arapskim zemljama da izvrše pritisak na Asadove protivnike da zaustave borbe.

"Pozivamo sirijsku vladu i oružane skupine, i sve one koji mogu izvršiti utjecaj na njih, da odmah poduzmu nužne korake da izbjegnu daljnje pogoršanje humanitarnog stanja te da ga poprave", kaže se u izjavi.

24.02.2012. 17:56:01
Novi komentar
nužno
nužno