objavljeno 24.02.2012. 17:56:01
ZABRINUTOST

Rusija pozvala na prekid nasilja u Siriji

Moskva je zatražila hitan prekid svih oružanih okršaja u gradu Homsu kako bi se mogla pružiti humanitarna pomoć

Fotografija vijesti

Rusija je u petak zatražila žuran prekid vatre u sirijskom gradu Homsu te pozvala i vladu i "oružane skupine" da surađuju u pružanju humanitarne pomoći s izaslanikom UN-a i Međunarodnim odborom Crvenog križa, javlja Hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nasilja u Homsu i drugim sirijskim gradovima i reklo da ono mora stati ali je i zadržalo stajalište Moskve da su obje strane, a ne samo vlada predsjednika Bašara al-Asada, odgovorne za krvoproliće.

Rusija je također rekla da pružanje humanitarne pomoći ne smije dovesti do vojnog uplitanja, kojemu se ona protivi, i ponovila kritike sastanku skupine "Prijatelji Sirije" u Tunisu za koji Moskva kaže da nije dovoljno inkluzivna.

Izjava ruskog ministarstva načelno ponavlja nacrt deklaracije sa skupa u Tunisu, u kojem se traži da Sirija odmah prekine svo nasilje, ali ponavlja i ruski poziv zapadnim i arapskim zemljama da izvrše pritisak na Asadove protivnike da zaustave borbe.

"Pozivamo sirijsku vladu i oružane skupine, i sve one koji mogu izvršiti utjecaj na njih, da odmah poduzmu nužne korake da izbjegnu daljnje pogoršanje humanitarnog stanja te da ga poprave", kaže se u izjavi.

24.02.2012. 17:56:01
http://m.metro-portal.hr/rusija-pozvala-na-prekid-nasilja-u-siriji/68562/