« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ISPLATIVOST

Rusija počinje isporučivati naftu preko Arktika

Nova ruta za brodove i tankere stvara se na sjeveru zbog globalnog zagrijavanja i topljenja arktičkog leda koji bi mogao nestati do 2050.

arktik brodovi
arktik brodovi (MWN)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

Arktik

,

topljenje leda

,

arktički led

Rusija je otvoreno izrazila svoje ambicije u pogledu Arktika poslavši prvi put jedan tanker prema Kini preko tog područja, strateškog puta prema Aziji koji bi mogao postati isplativ zahvaljujući globalnom zagrijavanju.

Brod Baltika, ispred kojeg su plovili ledolomci na nuklearni pogon Tadimir i Rusija, krenuo je iz Murmanska sredinom kolovoza kako bi utvrdio isplativost te rute.

>> Hoće li bitka za Arktik uzrokovati novi hladni rat?

"Cilj putovanja je da se utvrdi izvedivost redovitih, sigurnih i ekonomski održivih isporuka nafte sjevernim pomorskim putem prema tržištima jugoistočne Azije", objavio je vlasnik Baltika Sovkomflot na svojoj internetskoj stranici.

Ruta je duga 13.000 kilometara dok je tradicionalna ruta preko Sueskog kanala duga 22.200 kilometara. Nova ruta otvara se zahvaljujući topljenju polarnog leda zbog globalnog zagrijavanja. Led bi ljeti mogao u potpunosti nestati do 2050. godine. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 17:52:40
Novi komentar
nužno
nužno