« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
EKSPEDICIJA

Robotizirana podmornica izrađuje 3D prikaz olupine Titanica

U 20 dana arheolozi i oceanografi procijenit će stanje broda, kartografirati mjesto potonuća te izraditi virutalnu trodimenzionalnu rekonstrukciju Titanica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

olupina

,

Titanic

,

kartografija

,

O-Zone

Ekspedicija koja će robotom istražiti olupinu Titanica i stvoriti trodimenzionalnu virtualnu rekonstrukciju olupine slavnog broda počela je u utorak ujutro po srednjoeuropskom vremenu, objavili su organizatori koji najavljuju da je to vjerojatno tehnološki najnaprednija ekspedicija ikad organizirana.

"Ekspedicija Titanic je počela", objavila je posada broda Jean Charcot koji je isplovio iz luke Saint John u Newfaundlandu. Istraživanje vodi američko društvo RMS Titanic, ovlašteno za istraživanje olupine. U 20 dana arheolozi i oceanografi procijenit će stanje broda te kartografirati mjesto potonuća. Navode da će izraditi virutalnu trodimenzionalnu rekonstrukciju Titanica i da je "to vjerojatno tehnološki najnaprednija ekspedicija ikada organizirana".

Robotizirana podmornica opremljena videokamerama treba izbliza istražiti olupinu, a drugo podmorničko vozilo opremljeno snažnim sonarom treba snimiti Titanic koji je potonuo 1912. u vodama kod Kanade. Znatiželjnici mogu na službenim stranicama ili putem društvenih mreža Facebook i Twitter pratiti njihov rad. Titanic je potonuo kada je udario u ledenu santu na svojem prvome putovanju preko Atlantika. U havariji je život izgubilo 1.500 osoba. Olupina je otkrivena 1985. godine na dubini od 4 kilometara. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 13:15:00
Novi komentar
nužno
nužno