« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
VETO

Rusija otežava donošenje rezolucije o Siriji

Ruski predstavnici pri Vijeću sigurnosti UN-a uložit će veto na rezoluciju o rješavanju problema u Siriji ako se nacrt ne izmjeni u skladu s primjedbama Moskve

Više o

Rusija

,

UN

,

Arapska liga

,

Sirija

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

veto

Visoki ruski dužnosnik u srijedu je rekao da nema nikakvih izgleda da se prihvati nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji su pripremile zapadne i arapske zemlje, a da se jasno ne isključi možebitna strana vojna intervencija, izvijestila je agencija Interfax, javlja Hina.

Izjava ruskog izaslanika pri Europskoj uniji Vladimira Čizova posljednja je naznaka da će Rusija staviti veto na rezoluciju koja podržava plan Arapske lige, ako ga se ne izmijeni u skladu s primjedbama Moskve.

Nacrtu "nedostaje najvažnija stvar, jasna točka koja isključuje mogućnost da se rezolucija iskoristi kao opravdanje za vanjsku vojnu intervenciju u sirijske odnose. Zbog toga ne vidim nikakve izgleda da bi se taj nacrt mogao prihvatiti", rekao je Čizov.

Plan Arapske lige traži od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da napusti vlast.

Arapske i zapadne zemlje traže od Vijeća sigurnosti da brzo djeluje po pitanju rezolucije o Siriji i pokušale su uvjeriti Moskvu da njen cilj nije vojna akcija. Zapadne zemlje žele da se u Vijeću sigurnosti glasuje ovoga tjedna no Rusija upozorava da bi požurivanje rezoluciju osudilo na propast.

01.02.2012. 11:49:47
Novi komentar
nužno
nužno