« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MDA ...

Rusija hoće Trumpa

Moskva ne ostavlja prostor za sumnju kojega kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u više voli. Republikanac Trump je po tom viđenju „prijatelj Rusije“. No je li to za Rusiju zaista bolji kandidat?

Putin jasno daje do znanja da navija za Trumpa
Putin jasno daje do znanja da navija za Trumpa (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Donald Trump

Vladimir Putin se nada, kako kaže, dijalogu. Dijalog umjesto diktata. 12. listopada se ruski predsjednik na jednom ekonomskom forumu u Moskvi požalio: „Teško je voditi dijalog s postojećom američkom administracijom. Dijalog praktično ne postoji. Ta administracija formulira svoje zahtjeve i inzistira na tome da se oni ispune. To nije dijalog. To je diktat". Šef Kremlja je bio vidno uzrujan.

„Ruski faktor" u američkoj predizbornoj kampanji

No, Putin se ne bi trebao žaliti na pozornost koja je u američkoj predizbornoj kampanji posvećena njegovoj politici. Čak i sam kritizira oboje kandidata za prekomjerni negativni „ruski faktor" nazivajući to kratkovidim. Putin je na razgovorima u Sočiju nedavno rekao: "Zar netko zaista ozbiljno misli da Rusija može imati utjecaja na izbor američkog naroda? Zar je Amerika banana-republika. Amerika je velesila."

A ta velesila je prilično nepopularna u Rusiji. Anketa nezavisnog „Lavada centra" pokazuje da 80 posto ruskih ispitanika SAD vide „krajnje negativno". Doduše, ton antiameričke propagande je na televiziji postao nešto blaži, usprkos tome američka politika se načelno predstavlja kao prijeteća. Zanimljivo je da Rusi doduše američku državu vide kao neprijatelja, ali ne i obične američke građane. Jedan od njih, Donald Trump, je čak vrlo popularan. 38 posto ispitanika smatra da bi on bio bolji predsjednik, a za Hillary Clinton se izjasnilo svega 9 posto. 

Trump okreće Moskvi leđa

Ekscentrični teksaški milijarder je nakon početnih simpatija iskazanih za Putina u međuvremenu počeo pokazivati neodređene osjećaje. U Nevadi su ga pitali zašto voli Putina, a on je odgovorio da ruskog predsjednika niti voli niti mrzi. Dodao je, prilično neodređeno: „Možda ćemo uspostaviti dobar odnos. Možda će nam odnos biti strašan. A možda i nešto između."

A i u Washingtonu se primjećuje povlačenje s početnih pozicija. Trumpov kandidat za potpredsjedničko mjesto Mike Pence je u jednom televizijskom duelu govorio o „korumpiranom sustavu" u Rusiji. Dodao je da Putin najveličanstvenijoj zemlji na svijetu diktira svoje uvjete. Time je Pence jednostavno preokrenuo Putinovu formulaciju o nedostatku dijaloga, navodeći primjer Sirije. Naposljetku je i sam Trump nazvao rusku vojnu operaciju u Siriji povredom sporazuma.

Promjena ruskih uzdanica

Novinar moskovskog lista „Komersant" Sergej Strokan kaže da će Rusija, ako ne bude čula ove jasne riječi iz Amerike, u odnosima s SAD-om opet naići na nezgodno tlo. On podsjeća da su u Rusiji za vrijeme predizborne kampanje u SAD-u 2008. Baracka Obamu nazivali „prijatelj Rusije", a da je negativac iz ruske perspektive bio republikanac John McCain. Prije Obame je George Bush prema Putinovim riječima bio čovjek kojem se ruski predsjednik duboko zagledao u oči i „razumio njegovu dušu". Nastalo je muško prijateljstvo na Bushovom ranču, no ono nije spriječilo američku invaziju u Iraku kojoj se Rusija protivila.

A sada je na redu Trump. U jednoj epizodi Simpsonovih glavni junak Homer Simpson izlazi glasovati na predsjedničkim izborima u SAD-u. Na biralištu susreće čovjeka koji izgleda kao Putin - gol do pojasa i na konju. „Putin" u crtiću prognozira da će Trump dobiti 102 posto glasova. Je li ovakva blagonaklonost prema magnatu iz New Yorka u stvarnom životu dobra za Rusiju? Ne bi se reklo.

07.11.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno