« Kazalište
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

Rozamunda u ZKM-u

Predstava po tekstu Elfriede Jelinek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZKM)
Više o

elfriede jelinek

,

ZeKaeM

,

Rozamunda u ZKM

,

Ivica Buljan

U Zagrebačkom kazalištu mladih na sceni Mirko Polanec, 7. prosinca u 22 sata i 8. prosinca u 20 sati, biti će izvedena predstava Rozamunda po tekstu Elfride Jelinek, u režiji Ivice Buljana.

Elfriede Jelinek se bavi istraživanjem ženskih arhetipova. Muški pogled u svakoj fazi ženske egzistencije ona prokazuje kao motor smrti. Snjeguljicu u potrazi za istinom na kraju ubija Lovac. Trnoružicu iz sna budi Princ i namijenjuje joj submisivnu ulogu. Rozamunda je prisiljena priznati da je status žene nespojiv s pisanjem te da je svaka ženska kreativna aktivnost osuđena na poraz. Jackie je talac smrti svojih najbližih i zatočenica  medijskih slika o sebi. Ingeborg Bachmann i Sylvia Plath očajavaju zbog nemogućnosti da pokrenu stvari i vide se zatočenicama prostora koji im je predodređen.

Princeze Elfriede Jelinek moderni su i parodički pandan šekspirijanskim kraljevima. One su mitovi u dekonstrukciji, anti-princeze koje se ne mogu boriti protiv sudbine koja im je namjenjena. Humor Jelinekove razoran je u grotesknom načinu kojim junakinje razotkrivaju muške diskurze, preko iskrivljenja, izokrenutih citata, kalambura i jezičnih igara.

Rozamunda je renesansna ciparska princeza i lik izgubljene Schubertove opere. Kritičari je nazivaju dvojnicom Jelinekove. Stiješnjena je između tjeskobne krize žene pisca i silovitog i ambivalentnog odnosa s partnerom Fulviom. Postavlja pitanje određuje li lik »spisateljice« i njezino vlastito tijelo? Kao što je "Jackie" dijalog s Barthesovom teorijom mode, "Rozamunda" je odgovor na kritiku lakanovske psihoanalize američke poststrukturalističke filozofkinje Judith Butler i njezinu teoriju o diskurzivnoj konstrukciji tijela. Spisateljica Rozamunda se pokušava istrgnuti iz simboličkog poretka čime podriva osnove tvorbenih kategorija identiteta kao što su žudnja, seks i seksualni identitet.

Redatelj predstave je Ivica Buljan, kostimografkonja Ana Savić Gecan, a glazbu potpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar. U predstavi glume: Jeanne Vimal i Richard Pinto

Jeanne Vimal i Richard Pinto prikazali su "Rozamundu" u Saint-Etienne, Andrézieuxu i Parizu. Danas su članovi ansambla Comédie de Saint-Etienne.

03.12.2008. 11:00:56
Novi komentar
nužno
nužno