« Film
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KINOTEKA

Romantične i ostale opsesije u Kinoteci

Ciklus posvećen Patriciji Highsmith u kino Kinoteci donosi priče o romantičnim opsesijama, u Kultnom petku prikazivat će se Škorpionov izlazak Kennetha Angera i Divljak Lászla Benedeka

Više o

Kinoteka

,

romantične opsesije

Ciklus posvećen stotoj obljetnici rođenja Patricije Highsmith nastavlja se pričama o romantičnim opsesijama. U srijedu na rasporedu je Carol, ljubavna drama o dvije žene koje se upuštaju u vezu početkom 1950-ih, dok ih muž jedne od njih želi diskreditirati pred zakonom. Riječ je o jednom od rijetkih romana Paticije Highsmith koji ne spada u žanr krimića ili trilera, iako se i u njemu oslanja na za svoj opus prepoznatljive motive, kao što su fascinacija među glavnim likovima, klasno trenje i toksični brak. Ovaj progresivni roman, koji postavlja važnja pitanja o slobodi, majčinstvu i društvenoj nejednakosti bez da pribjegava klišejima, na film su sjajno prenijeli scenaristica Phyllis Nagy i redatelj Todd Haynes, a Cate Blanchett i Rooney Mara za svoje su nastupe bile nominirane za Oscara.

Fascinacija koja prerasta u opsesiju okosnica je zapleta i ostalih adaptacija koje će se gledati u tjedanu. Ovaj je motiv s velikim uspjehom istražen u romanu Ta slatka mučnina i istoimenoj adaptaciji Claudea Millera, psihološkom trileru o mladom računovođi koji planra zajedničku budućnost s djevojkom koja nije svjesna što joj se sprema. Glavne uloge odigrali su Gérard Depardieu i Miou-Miou. Tjedan se zaključuje s Talentiranim gospodinom Ripleyem, ekranizacijom možda i najpoznatijeg djela Patricije Highsmith, u kojoj je redatelj i scenarist Anthony Minghella njezinu fascinantnu priču o zločinu bez kazne transformirao u kompleksnu studiju osamljenosti. Ovaj vizualno raskošan film drži se za jednu od najuspješnijih adaptacija djela Patricije Highsmith, a dodatnu vrijednost mu daju i odlični nastupi Judea Lawa, Gwyneth Paltrow i Matta Damona u ulozi Toma Ripleya.

Kultni petak: Škorpionov izlazak i Divljak

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Sljedeći tjedan u sklopu programa prikazat će se dva filma inspirirana bajkerskom supkulturom, koja su najavila radikalne društvene promjen i pokrete s kraja šezdesetih. Jedan od njih je Škorpionov izlazak (1963), avangardni klasik Kennetha Angera koji se zbog načina na koji koristi muziku drži za preteču glazbenog videa, a zbog podrivačkog odnosa prema svim vrstama autoriteta jedan je od kamena temeljaca fimskog undergrounda. Među štovatelje ovoga filma ubrajaju se David Lynch, Gaspar Noé i Nicolas Winding Refn.

U paru sa Škorpionom gledat će se Divljaka (1953), film noir Lászla Benedeka u kojem Marlon Brando glumi vođu motociklističke bande koja terorizira američki provincijski gradić. Brandov buntovnički imidž obilježen zaliscima, kožnom jaknom i nakošenom kapom defnirao je i njegovu personu i čitavo desetljeće, a oba filma predstavljaju fascinantan dokument vremena, posebice međugeneracijskog jaza i vrijednosti u mijeni, čije će trzavice nekoliko godina kasnije eruptirati na američkim sveučilištima i ulicama.

Noviteti: Slučajna raskoš i Posebni životi

Nastavlja se s prikazivanjem Slučajne raskoši prozirnog vodenog rebusa, animiranog filma Dalibora Barića koji se našao na proširenoj listi kandidata za nominacije za Oscara, a čija su fantastična priča i fascinantna vizualnost izazvale veliki interes među publikom. Neobični životi, priča Oliviera Nakachea i Érica Toledana o izazovima s kojima se suočavaju francuski socijalni radnici, i ovaj će tjedan razveseliti svojom kombinacijom drame i humora. Među ostalim novitetima pogledajte Najljepše godine, impresivnu dramu Gabrielea Muccina koja kroz priču o četiri prijatelja prati četrdeset godina talijanske povijesti. Prijateljstvom se bavi i O jednoj mladosti, dokumentarac Ivana Ramljaka o odrastanju jedne generacije tijekom devedesetih. Može se pogledati i Fotografiju Ritesha Batre, ljubavnu priču iz urbane Indije, kao i dojmljivu socijalnu dramu Otac Srdana Golubovića, s izvrsnim Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi.

Matineja: Tvornica snova

Nastavlja s prikazivanje Tvornice snova, animiranog filma danskih redatelja Kima Hagena Jensena i Tonnija Zincka, o djevojčici koja odlazi u mjesto u kojem nastaju snovi ne bi li spasila svoju novu polusestru od nezgode koju je sama izazvala. Riječ je o maštovitoj kombinaciji obiteljske priče i popularne psihologije na tragu Pixarovih uspješnica kao što su Izvrnuto obrnuto (2015) i Duša (2020), koja će biti zanimljiva i mlađim i starijim gledateljima. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Talentirana gospođa Highsmith i Na drugi pogled pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

22.02.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno