« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Romantičan petak u Plavoj oktavi

Prvi koncert ciklusa Plave oktave prepunu je dvoranu ubacio u sjetno i romantično raspoloženje

Plava oktava počela je u romantičnom raspoloženju
Plava oktava počela je u romantičnom raspoloženju (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

malteški brod

,

tribine

,

ogopogo

S velikim uspjehom održan je prvi koncert u Plavoj oktavi, s pravom najavljivan kao "doživljaj koji će vas sigurno osvojiti"! I doista, bio je to "romantičan petak" koji je osvojio publiku - ne samo virtuoznim violinistom, nego i izvrsnim izborom programa, ponovno donoseći "bezbroj glazbenih doživljaja" - baš kao što najavljuje slogan nove sezone.

Sjajni violinist mlađe generacije Aleksandar Trostianski jasno je pokazao zašto ga britanski The Strad naziva "umjetnikom koji se ne smije puštati iz vida". Iznimni virtuoz, nositelj visokih nagrada s prestižnih natjecanja Paganini i Čajkovski, zasjao je u 1. koncertu Henryka Wieniawskog, u potpunosti opravdavši naslov koncert "Romantična violina". I zaista, publika je ostala zadivljena ljepotom i glazbe i izvedbe.

Uz remekdjela Mahlera, Šostakoviča, Bacha i Beethovena, samo u Plavoj oktavi ove sezone moći ćemo doživjeti i prvi susret s novopronađenim orkestralnim skladbama velikog majstora hrvatske glazbe Borisa Papandopula! A prva na rasporedu u večeri "Romantične violine" bila je skladba Divertimento alla pasticcio nastala 1971. godine. Odlična reakcija publike samo je još veći poticaj da nove skladbe "novopronađenog Papandopula" na narednim koncertima u Plavoj oktavi dočekamo s još većim nestrpljenjem i znatiželjom.

Ovosezonska Plava oktava obiluje i izvedbama velikih simfonija, a već prvi koncert u sezoni donio je jednu od najizvođenijih u 20. stoljeću: slavnu i sjajnu Petu simfoniju ruskog velemajstora Dmitrija Šostakoviča. Šostakovičeve simfonije redovito se nalaze na repertoaru Zagrebačkih filharmoničara i zagrebačka ih publika uvijek rado prihvaća. A upravo tako bilo je i ovaj petak, pod sigurnim vodstvom maestra Ena Shaa.

Bez ikakve sumnje bila je to neponovljiva i jedinstvena večer provedena uz odličnu glazbu i vrhunske glazbenike - no pred nama je još mnogo glazbenih doživljaja, jer sezona je tek počela!

A već za sljedeći petak iz Zagrebačke filharmonije poručuju - dovoljne su samo dvije riječi: IVO POGORELIĆ!

23.10.2010. 06:40:05
Novi komentar
nužno
nužno