« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Roditeljskom pomoći do dječjeg samopouzdanja

Djeci je ponekad teško imati vjere u sebe, pogotovo ako ih roditelji štite od neuspjeha kako bi ih poštedjeli neugodnosti.

Samopouzdanje je od izuzetne važnosti za razvoj djece
Samopouzdanje je od izuzetne važnosti za razvoj djece (Pexels)
Više o

djeca

,

samopouzdanje

,

roditelji

I odrasli se ponekad muče s problemom manjka samopouzdanja što nas najčešće muči kad treba pronaći hrabrosti da napravimo nešto što nam ne ide baš najbolje. Nije ni čudno što djecu muče isti problemi. Ručice su im male, prstići nespretni, a iskustva nemaju - djeci je ponekad teško imati vjere u sebe, pogotovo ako ih roditelji štite od neuspjeha kako bi ih poštedjeli neugodnosti. No greške su nužan dio života, a roditeljski odgoj trebao bi dijete pripremiti na neuspjeh dok ga istovremeno vodi prema uspjehu. 

Nemojte spašavati svoje dijete. Jasno je da ćete paziti da se ne ozlijedi ili ga utješiti ako se osjeća loše, no ako tražite da bude pozvan na rođendan iako nije trebao biti ili molite trenera da ga stavi u nogometnu ekipu iako ima boljih igrača od njega, onda djetetu ne činite uslugu. Dijete mora naučiti što je neuspjeh, žalost i razočaranje. Isto tako, mora naučiti što je to trud, a ništa od toga neće moći iskusiti ako roditelj bije sve njegove bitke.

Pripazite na komplimente, jer će dijete lako pročitati kad su lažni. Dakako da djeci treba podrške i pohvale, ali one moraju biti upućene na ispravan način. Ako je nacrtalo sliku koja baš nije dobra, nemojte hvaliti crtež, već se usredotočite na neki detalj, boju ili ideju. Ako se djetetu konstantno udijeljuju pohvale, više mu do njih nije stalo. Isto tako, nemojte ga hvaliti ako je učinio nešto što mora, na primjer, spremio tenisice na mjesto.

Neka sam donosi odluke. Što ranije počnu donositi vlastite odluke, time će se ranije naučiti odgovornosti. Naravno, vi ćete nadzirati njihove odluke pa tako, umjesto da pitate dijete što želi za ručak, pitajte ga želi li mrkvu ili grašak. Na taj ste način vi odlučili da će svejedno pojesti povrće, a on se mora držati svoje odluke i jesti ono što je odabrao. 

Čaša je uvijek napola puna. Umjesto da se fokusira na neuspjeh, pomognite djetetu pronači neku dobru stvar u njemu. Možda je nešto novo naučio, možda je upoznao novog prijatelja, a možda ga je taj neuspjeh doveo do neke druge prilike. Umjesto "Nema veze, ja znam da si ti najbolji," recite mu "hajdemo pronaći način da to izvježbamo najbolje što možemo". Time ćete dijete naučiti da, unatoč porazu, treba nastaviti dalje.

Njegujte djetetove interese. Ako vaš sin voli plesati, a vi želite da igra košarku, zapamtite da je on taj koji će se time morati baviti. Djeca imaju vlastite želje, i nije pošteno da na njih projiciramo vlastite. 

Piše: Andrea Holi
18.09.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno