« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KAD VRIJEME NE POMAŽE

Roditelji mogu umrijeti od slomljena srca uslijed gubitka bebe

Roditelji koji su izgubili dijete prije njegova prvog rođendana od dva do četiri puta izloženiji su riziku od smrti u narednih deset godina, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

roditeljstvo

,

roditelji i djeca

,

smrt djeteta

Znanstvenici su i do sada znali da smrt jednog od bračnih drugova ubrzava i smrt onog drugog koji ostane nakon njega, ali tek se nedavno otkrilo da se ovaj fenomen može primijeniti i na roditelje koji su izgubili dijete u njegovim prvim godinama života, piše Hina.

Roditelji koji su izgubili dijete prije njegova prvog rođendana od dva do četiri puta izloženiji su riziku od smrti u narednih deset godina, a posljedice te tuge na smrtnost ne smanjuju se tijekom vremena, ističe se u toj studiji koja je u srijedu objavljena u specijaliziranom časopisu BMJ-a Supportive and Palliative Care.

Studija obuhvaća dva dijela: analizu statističkih podataka o smrtnosti majki i očeva kroz petnaestogodišnje razdoblje (1991.-2006.) u Škotskoj i analizu podataka o smrtnosti majki kroz 35-godišnje razdoblje (1971.-2006.) u Engleskoj i Walesu.

Ekipa koju je predvodio Mairi Harper sa sveučilišta u Yorku pokazala je da je kod roditelja u Škotskoj rizik da umru bio više nego dvostruko veći u razdoblju od petnaest godina nakon smrti djeteta ili nakon rođenja mrtvorođenčeta, u odnosu na druge roditelje. U Engleskoj i u Walesu taj je rizik za majke bio više nego četverostruko veći.

Istraživači ističu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci smrti roditelja. Ožalošćeni roditelji mogu biti skloniji depresiji, ili pak potražiti utjehu u alkoholu, koji dodatno pojačava rizik od bolesti i nesreća.

No moguće je, ističu, da stres i žalost ostave traga na psihi i imunološkom sustavu, što povećava sklonost bolestima.

08.09.2011. 11:41:00
Novi komentar
nužno
nužno