« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
EKSKLUZIVNO

Robert Sever: Žene, budite slobodne, vjerujte u sebe...

Sever-žena, objašnjava dizajner u intervjuu za Metro, uvijek pomiče granice

Fotografija vijesti
Više o

Fashion.hr

,

dove

,

Robert Sever

,

Sortie

,

HDLU

Večeras s početkom u 19 sati, u zagrebačkom domu HDLU (‘Džamija’) Robert Sever predstavlja 12. autorsku kolekciju. Tim povodom dizajner je dao intervju za Metro Express koji je medijski pokrovitelj ovog modnog događanja kojeg organizira FASHION.HR.

• Zašto ste kolekciju nazvali Sortie? Što to znači, odnosno što znači u vašoj dizajnerskoj interpretaciji?

Naziv kolekcije je SORTIE, što na francuskom znači izlaz. Sama ideja kolekcije je bila umjetnost i ideja apliciranja umjetnosti na odjeću kako kroz oslikavanje i ručni rad, pa sve do grafizma koji je najevidentniji na printevima. Za mene je osobno svijet umjetnosti uvijek taj koji  nudi izlaz iz realnosti života, pa sam sugestivno nazvao kolekciju upravo tako.

• Što vas je konkretno inspiriralo za novu kolekciju?

- Ovoga puta ne mogu izdvojiti neku specifičnu personu ili lik kao muzu, a ako netko ili nešto to i jest, onda je to isključivo umjetnost.

• Navodno je kroz printeve na majicama koje ste dizajnirali vidljiv utjecaj kubističkog slikarstva te nadrealizma?

Dove akcijaTreća faza Doveove ‘Kampanje za stvarnu ljepotu’ nastavlja se humanitarnom aukcijom na kojoj će se licitirati unikatne haljine iz kolekcije ‘Robert Sever za Dove pro-age’, predstavljene tijekom Quelle Fashion.hr-a u Varaždinu.
Haljine će još jednom odjenuti i predstaviti poznate Hrvatice. Sav prihod prikupljen aukcijom bit će doniran odjelu pedijatrije bolnice ‘Sestre milosrdnice’ u Zagrebu. Prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju medicinske opreme neophodne za liječenje bolesnika oboljelih od poremećaja u prehrani. 

- Igrali smo se brojnim interpretacijama printeva, pokušavajući uklopiti razne artističke utjecaje, tako da je to rezultiralo miješanjem raznih stilova i tehnika. Početne su zamisli proizašle iz ideje da se kroz print aplicira nešto što je ručno slikano, tako da su grafike prvo skenirane i kompjutorski obrađivane, te kombinirane s raznim art detaljima - upotrebljavali smo i dijelove autentičnih slika, i to umjetnika kao što su Dürer, Rubens, Schiele, od kojih nijedan ne spada ni pod nadrealizam, ni kubizam, ali su nam odgovarali zbog forme. Krajnji rezultat je miks stilova koji ima predznak nadrealizma i kubizma. No cijeli finalni proizvod, tj. t-shirtevi s printevima morali su biti jako moderni, nosivi, gotovo street style.

• Kolekcija je unikatna?

- U našem timu postoji velika naklonost prema haute couture odnosno visokoj modi. Nakon mog posljednjeg posjeta Parizu, gdje sam posjetio izložbu kreacija visoke mode Chrisiana Lacroixa, počeo sam razmišljati na koji se način ta ideja visoke mode može prevesti na jezik svakodnevne odjeće.

Rezultiralo je time da smo naše i inače prepoznatljive karakteristike kao što su raznorazni tipovi ručne izrade i dorade, još više koristili u svim odjevnim kombinacijama. Konstrukcije su za svaki odjevni komad prilično komplicirane, pa smo i time postigli efekt unikatnosti.

• Večeras ćete pokazati  dnevnu i noćnu kolekciju.

Sever-žena, tiha revolucionarka• Ako se za pjesnike običava reći da uvijek pišu istu pjesmu, za modne dizajnere poput vas možda bi se moglo reći da uvijek kreirate za istu ženu. Kakva je vaša arhetipska žena?
- Volim reći da je Sever-žena ona koja uvijek pomiče granice - kako svoje, tako i one općeprihvaćenih vrijednosti. Ona je tiha revolucionarka. Individualistica, artistica, žena koja voli živjeti autentično i slobodno. Ne suspreže se biti iskrena prema sebi, a ni prema svijetu. Odjeću koristi kao dodatni okvir za svoju osobnost... i svakako nije očito seksualna, barem ne u vizualnom identitetu. 

- U svakoj kolekciji pokušamo napraviti široki spektar ponude, i uvijek u prezentaciju uvrstimo i pokoju haljinu koja je isključivo svečanijeg karaktera. U našem dućanu ta ponuda uvijek postoji, jer uz regularnu kolekciju imamo i zasebnu liniju - LIMITED ONE, u kojoj nudimo limitiranu ediciju haljina.

Za ovu kolekciju odabrali smo haljine inspirirane visokom modom, koje su u kombinaciji najfinije svile i oslikanih svilenih satena.

• Koje su njihove karakteristike, a koje razlike?

- Razlika je isključivo u formama - dnevne su kombinacije jako komplicirane u konstrukcijama, iako naočigled vrlo jednostavne. Inspirirane su modom 20-ih te izgledaju jako mininimalističke, maksimalno su razrađene u formi i konstrukciji. Večernje su haljine bogatije u detaljima, s potpuno ručno šivanim detaljima.

• Pojasnite nam filozofiju brenda ‘privatni luksuz’?

- Ideja privatnog luksuza proizašla je iz vrhunske izrade i artističkog i individualnog pristupa izradi kolekcija. Kompleksnost konstrukcija i izrade nije uočljiva na prvo gledanje, tek kad osoba tj. klijent isproba ili nosi pojedini komad, zapravo shvaća koliku kvalitetu taj predmet ima.

Robert Sever brend nije od onih koji vrište na sav glas, nije prepun dizajnerskog loga koji je odmah preuočljiv. Naglašava osobnost, individualnost, i zbog toga smo ga definirali kao privatni luksuz.

• Torbe pod etiketom Robert Sever modne sladokusce uzbuđuju kao i vaše kreacije - u kakvoj su izvedbi one koje ćemo vidjeti večeras?

- Torbe prate temu kolekcije, pa su stilski i tehnički ekstenzija onoga što radimo u odjeći. Osim vrhunske izrade, većinom su potpuno ručno slikane, što daje još jedan ekstra luksuz cijelom objektu. Od noviteta tu su Dali travel bag, kombinacija oslikanog slikarskog platna presvučenog prozirnom plastikom, te Gala day bag, dosad najmanja torbica od oslikane kože s detaljima na printanoj plastici.

• Tu je i nakit?

- Da, i ovog puta je nakit nešto što dodatno poentira kolekciju te joj daje još jedan dodatni efekt. Radili smo veliku seriju narukvica i ogrlica od ručno obrađivanog plexija, koji je još dodatno laserski ugraviran te bojen tehnikom za koju nas je inspirirao umjetnik Jackson Pollock, takozvani action painting. Svaki komad je potpuno individualan i unikatan.

• Haljina je središnje mjesto u vašoj kolekciji. Od kojih materijala su rađene?

- Materijali koje smo rabili u kolekciji su kao i uvijek visoke kvalitete, kao što su svila, svileni saten, organdi, pamuk, jeans, brokat.

• Što želite ženama poručiti novom kolekcijom?

- Budite slobodne, vjerujte u sebe i svoju individualnost, i živite opušteno! 

Piše: Razgovarao: Zvonimir Krstulović
17.04.2008. 00:51:46
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  23.04.2008. 10:35
  E, naš Severe i ostalo dizajnersko društvo! vjerujemo mi u tebe ali je potrebnije da u tebe i ostale "supatnike" VJERUJU DRŽAVA I USTANOVE TURISTIČKOG TIPA,HOTELI I SL., JER AKO VAS NE PODUPRU(kao što su Talijani svoje kreatore), RIJETKI ĆE OD VAS FINANCIJSKI PREŽIVJETI!
 2. avatar
  ivac
  23.04.2008. 20:07
  kaj su dizajneri sad in? ups, a nikad nisam bila ni na jednoj reviji! (nemojte nikome reci za moj peepljuga status!!!) nakon euforije sa slickama fudbalera za euro 2008, ocekujem neki albumcic sa slijama/slickama (dvojezicna varijanta pozeljna) s nasim dizajnerima - mogla bi se djorati s modnim mackom ili pak tapkati s fashion guruoom... kakva sarah key...
 3. avatar
  marna
  29.04.2008. 12:35
  Nažalost, dizajneri nisu in u ovom društvu, ali su zaslužili da budu!
  Kada repka postigne neki trećerazredni rezultat, svi su na nogama, lova pljušti sa svih strana.Kada neki naš dizajner osvoji najprestižniju nagradu. nikom ništa.
  To što neki dizajner s ovih prostora nije "razvikan", ne znači da je lošiji od Versace,Galliana,W.Westwood (itd da ih ne reklamiram).
  Niti jedan od poznatih dizajnera nije poznat postao sam.
  Iza Talijana je (u početku) stajala cijela država,a iza drugih jaki privatni kapital
  Ma, da imate pravo! Što će nama uopće dizajneri kada imamo jaku elektroničku, automobilsku,prerađivačku industriju. A naftna industrija naprosto rastura, da ne spominjem rudarstvo.
Novi komentar
nužno
nužno